Dům byl dlouhodobě plný parazitů, které se nedařilo z bytů vystrnadit. Nepomáhaly ani opakované zásahy specialistů s chemickými přípravky. Na vině byli někteří nájemníci, kteří nedbali základních hygienických zásad. V jejich bytech se štěnice množily a šířily do dalších domácností.

Neštěstím pro celý dům bylo jeho dispoziční uspořádání. Mnoho malých bytů v domě se dvěma propojenými vchody, dlouhými spojovacími chodbami a mnoha zákoutími. Nepříliš vhodná byla i skladba nájemníků.

Zatímco ve spodních patrech bydleli staří a nemocní lidé v bytech s pečovatelskou službou a nad nimi mladé matky v sociálních bytech, horní patra obývali lidé rekrutující se ze sociální spodiny bez základů slušného vychování.

Zákroky policistů a strážníků byly na denním pořádku. Adresu důvěrně znají také hasiči, kteří likvidovali požáry nábytku a odpadu uloženého na chodbách. Vůbec nejhorší však byl vysoký počet sebevražd skokem z okna.

Aby se z domu stala dobrá adresa, muselo se do něj investovat několik desítek milionů korun. Jen ta nejzásadnější přestavba, včetně výměny oken a zateplení, si vyžádala 80 milionů.

„Realizace celého projektu se blíží ke svému konci. Zprvu jsme mnoho nájemníků přestěhovali do jiných domů po celém městě nebo na ubytovny. Dům byl rozdělen na dvě části, kdy jedna větší bude sloužit k běžnému nájemnímu bydlení a druhá jako ubytovna s přísným provozním řádem. Byty v nájemní části byly dispozičně upraveny na větší, čímž se snížil jejich počet. Rekonstruovány byly výtahy a celé zázemí domu. Ve spodních podlažích jsou stále sociální byty s pečovatelskou službou. Patra jsou oddělená, takže se tam nedostanou cizí osoby," vysvětlil náměstek havířovského primátora Petr Smrček.

Zatímco byty už slouží, ubytovna by měla být hotova počátkem příštího roku.

„V ubytovně bude šedesát pokojů. Nájemníci budou mít společnou kuchyňku. Vstup bude přes recepci s nepřetržitou službou. Bude se jednat o podobnou ubytovnu, jakou jsme měli v Tesařské ulici. Ubytovaní budou muset dodržovat přísný řád, aby tam nedocházelo k problémům. Jinak by jim hrozilo vystěhování," dodal Smrček.