Minulý týden se do školy po letech vrátila znovu. Při příležitosti 100. výročí probíhal ve škole Den otevřených dveří. „Samozřejmě, že jsem se na tu svoji školu přišla podívat a mám velkou radost z toho, jak roste do krásy. Opravdu, čím je starší, tím je pěknější. Já to vím nejlíp," nechala se slyšet Jiřina Papežová, která ještě i v důchodu chodila do školy suplovat.¨

Zavzpomínat přišel i pan Jaroslav Chobot, který do školy na Václavu chodil v 50. letech minulého století.

„Celkově se budova školy příliš nezměnila, zato uvnitř je to s minulostí nesrovnatelné. Kdysi byl v každé třídě litinový pec ve výklenku, a když mrzlo, tak školu nešlo vytopit a měli jsme uhelné prázdniny. Psalo se dřeveným perem, které se namáčelo do kalamáře, a byly fyzické tresty, které jsou dnes zakázané. Jsem hrozně rád, že se škola udržela, chodily tady i moje vnučky," zavzpomínal osmašedesátiletý důchodce.
Čtyři roky strávil v této škole dvaatřicetiletý Jan Polák. „Vrátily se mi všechny vzpomínky, když se tudy procházím. Potkávám stejné zaměstnance, ale prostředí se změnilo, je modernější," vyjádřil se bývalý žák, který nastupoval v roce 1987.

A jaký byl vlastně žák? „Honza byl správný kluk, neseděl v koutě, ale naopak se postaral o zábavu," popisuje jeho bývalá učitelka Martina Jaglářová, která se za šestadvacet let, které na škole učí, setkala se spoustou dětí. „Většinou byly hodné, občas trochu pozlobily. Ale to je v pořádku, jinak by mě to nebavilo a byla by nuda," svěřila se učitelka s tím, že kdysi byli žáci přece jen hodnější a ukázněnější. „Nikdy jsem však neměla chuť s tou práci seknout," dodala Martina Jaglářová.

Základní škola v Rychvaldě slaví 100 let své existence. Pár střípků z historie
Stavba školy byla dokončena v září 1912 a stála tehdy asi 43 tisíc korun. Pravidelné vyučování zde začalo 1. října. V letech 1926 až 1927 školu navštěvoval Miloš Sýkora, pozdější ochránce ostravského mostu.
„Koncem druhé světové války byl ve škole zřízen německý polní lazaret a v místnostech byly raněným vojákům prováděny amputace. Když byla po válce výuka obnovena, vycházel ze školní žumpy, kde se našly zahnívající amputované lidské údy, nesnesitelný zápach. Výuka tak musela být přerušena a obnovena až po vydezinfikování školy," popsala v krátkosti vedoucí učitelka Aneta Stáňová s tím, že město může být hrdé na to, že má stoletou fungující školu rodinného typu, do níž chodí i žáci se zvláštními vzdělávacími potřebami.

Bohumínskou základku oslavy teprve čekají
Koncem listopadu oslaví jubilejní sté výročí také Základní škola a Mateřská škola Bohumín na třídě Edvarda Beneše. Kulatiny si připomene zejména slavnostní akademií.

„Všichni se moc těšíme a zároveň jsme nervózní, aby vše dobře dopadlo. Přípravy běží podle plánu, na akademii se připravují žáci základní školy i mateřinek, které pod nás spadají. Slavnostní akademie Louskáček, inspirovaná známou baletní hrou, je největším takovým počinem naší školy za poslední roky," přiblížila přípravy ředitelka školy Barbora Bolcarovičová.

Výroční akademie pro širokou veřejnost se uskuteční 22. listopadu v 16 hodin v kině K3. Oslavy pak vyvrcholí v sobotu 24. listopadu, kdy bude ve škole od 9 do 16 hodin probíhat Den otevřených dveří.