Vedoucím zájmových organizací se nelíbí, že dotace, které od města dostanou na svou celoroční činnost, kolikrát ani nestačí na úhradu nájemného v sálech, zkušebnách a tělocvičnách. Přidělené dotace tak vlastně pouze protečou skrz účty do kasy městského kulturního střediska.

Naposledy na tuto praxi upozornili zastupitel Jiří Jekl a vedoucí Taneční školy Horizonty Tereza Olšarová. Na pondělním zasedání zastupitelstva se snažili představitele radnice upozornit na to, že v systému podpory zájmových aktivit je něco špatně a mělo by se hledat spravedlivější řešení.

„My sice dostaneme od města dotaci. Peníze však obratem zaplatíme městu zpátky v podobě úhrad za pronájem sálů, kde trénujeme nebo vystupujeme," řekla Olšarová.

Zastupiteli Jeklovi, který má jako organizátor soutěže Miss Karkulka s placením nájmu za sál také zkušenosti, se nelíbí, že radnice místo, aby více podporovala místní, dotuje vstupné na představení nebo koncerty přespolních umělců.

„Je určitě přínosnější vytvořit příznivější podmínky pro činnost našich lidí, než dotovat vstupné na koncert Karla Gotta, na který pak přijedou lidé z okolí," namítal Jekl.

Na připomínky reagoval náměstek primátora Daniel Pawlas: „Město Havířov ve srovnání s okolím dává velké dotace. Pokud jde o Horizonty, paní vedoucí si stěžuje, že jejich náklady jsou půl milionu ročně, od města dostane 80 tisíc a za pronájem sálů musí Městskému kulturnímu středisku zaplatit 120 tisíc. Provoz sálů ovšem něco stojí a my nemůžeme jít pod náklady. Ano, mohli bychom poskytnout sál i zadarmo, ale někde bychom ty peníze museli vzít."

Podle ředitelky Městského kulturního středisky Yvony Dlábkové jsou nastavena jasná pravidla. „Nemůžeme pronajímat naše prostory podle své libovůle. Máme stanovený ceník, který je důsledně dodržován. Pokud bychom ho nedodrželi, byli bychom kritizováni, že někoho zvýhodňujeme na úkor druhého. Pokud jde o výši nájmu, ceník je srovnatelný s podobnými zařízeními v okolí Havířova," vysvětlovala ředitelka Dlábková.
O dotacích vyplácených z městské kasy se v havířovském zastupitelstvu diskutuje téměř nepřetržitě. Nejvášnivější debaty se vždy vedly především o peníze pro hokej. Stranou však nezůstal ani fotbal, volejbal a další sporty. Podobné je to u podpory dalších zájmových organizací, kulturních a společenských akcí.

Město už vyzkoušelo několik modelů, podle kterých by bylo rozdělování dotací nejspravedlivější. Nikdy se však nepodařilo najít takový, který by vyhovoval všem a zřejmě se ho ani najít nepodaří.

Město je štědré, ale nemůže podpořit každého, říká náměstek primátora Daniel Pawlas

Na každém zasedání řeší zastupitelé problematiku podpory sportu, zájmových aktivit, kulturních nebo společenských akcí. Na některé otázky odpovídá v rozhovoru pro Deník náměstek primátora pro sociální rozvoj Daniel Pawlas.

Město bude brzy schvalovat rozpočet a v něm budou také peníze pro nejrůznější zájmová sdružení nebo sportovní oddíly. Bude městská kasa pro příští rok štědřejší než letos, nebo musí radnice šetřit i na podpoře volnočasových aktivit?

Sestavování rozpočtu města je vždy komplikovaná a náročná záležitost, zvláště v době, kdy ekonomická a hospodářská očekávání nejsou příznivá. Přesto město Havířov při sestavování rozpočtu myslelo na zájmová sdružení a sportovní kluby v našem městě a řídilo se pravidlem, že částku věnovanou do kapitoly ostatní dary a dotace nesníží. Samozřejmě o konečné výši se rozhodne na zasedání zastupitelstva, ale nějaký významný posun neočekávám a navržený objem prostředků by měl být schválen.

Některým příjemcům se zdají dotace nízké, jiní mají systém rozdělování za nespravedlivý, když některé zvýhodňuje proti druhým. Jaká jsou pravidla?

Na úvod je třeba si připomenout, že dotace nejsou nárokovou záležitostí. Přesto je z celospolečenského důvodu potřeba podporovat aktivity občanů směřující k jejich rozvoji a růstu. Systém rozdělování dotací je procesně náročný, je třeba zohlednit mnoho skutečností a než je návrh předložen voleným orgánům města, je projednáván v komisích rady města. Žadatelé musí ve své žádosti přesně popsat účel, na který dotaci žádají a přesně definovat, na co budou finanční prostředky použity. Objem finančních prostředku je však limitován a nelze předpokládat, že každá aktivita bude v plné výši hrazena z rozpočtu města Havířova. Ve městě působí stovky nejrůznějších organizací a spolků, které žádají o dotace.

Nelze předpokládat, že založením a provozováním zajisté společensky prospěšné aktivity a podáním žádosti o dotaci jejich práce končí a město automaticky uhradí veškeré náklady. Kdybychom šli do absurdní představy, tak každý občan si může podat žádost o dotaci. Mohlo by se sejít například 10 000 žádostí občanů, kteří chodí ve volném čase do přírody a budou žádat o proplacení turistického oblečení. Jejich žádost bude stejně regulérní, jako kterákoliv jiná žádost o dotaci, protože se z pohledu jejich osobního rozvoje a duševního zdraví jedná o činnost potřebnou a užitečnou.

Takže pokud se zdají příjemcům dotací výše finančních příspěvků z městského rozpočtu příliš nízké, měli by si uvědomit, že na jejich volnočasovou aktivitu přispívá každý občan města Havířova, a to včetně dětí a seniorů. Proto město Havířov prostřednictvím svých příspěvkových organizací - MKS, SSRZ, MK, SSMH, DS, Santé - pořádá velké množství akcí právě pro ty skupiny obyvatel, které si vzhledem ke svému stáři, zdravotnímu stavu, nedostatku financí nemohou dovolit aktivně se zapojit do společenského života. Např. snížení příspěvku na provoz těchto organizací a vložení těchto peněz do dotací by vedlo k velké nespravedlnosti a diskriminaci mnoha našich spoluobčanů.

V některých případech, konkrétně při podpoře největších sportů – hokeje, fotbalu nebo volejbalu, docházelo při využívání městské podpory k problémům. Přijalo město nějaká opatření, aby těmto potížím zabránilo?

Ano, touto problematikou jsme se zodpovědně zabývali. Proběhlo mnoho jednání na nejrůznějších úrovních a výsledkem bylo přijetí nového strategického dokumentu - Zásad pro poskytování dotací. Přijetím nových zásad došlo k odstranění mnoha problémů a nedostatků a podle prvních poznatků lze konstatovat, že to byl krok správným směrem a je patrný výrazný posun v přístupu jednotlivých žadatelů o dotace.