Přesto, že se to nesmí, především starší lidé dopřávají holubům bohaté a pravidelné občerstvení na parapetech svých oken, nebo jim sypou v parcích. Jiní lidé si naopak na radnici stěžují, že holubi obývají půdy domů v centru města, znečišťují střechy, fasády a okna.

Město před časem přistoupilo k rozsáhlému hubení. Na půdách jsou umístěny klece, do kterých jsou holubi vlákáni na žrádlo. Odborná firma je pak hubí udušením plynem.

Havířovští ochránci zvířat a myslivci se však rozhodli holuby využít jinak. „Přišlo nám, že je škoda holuby hubit plynem jen tak bez užitku. Přírodě proto trochu pomůžeme, když přemnožené holuby poskytneme v zimním období dravým ptákům," řekl vedoucí ochránců Miroslav Kminiak.

Na střeše domu v Pavlovově ulici byla umístěna klec, do které se holubi chytají. Ochránci je pak pravidelně vybírají a předávají myslivcům. „Pro nás to má přínos v tom, že dravci si raději vyberou předhozeného holuba, než aby nám útočili na mladé bažanty odchované ve voliérách," vysvětlil myslivec Daniel Varga.

I přes prováděný odchyt jsou střechy domů v centru Havířově stále obsazené hejny holubů. Pokud lidé v zakázaném krmení nepřestanou, budou mít dravci o přísun potravy postaráno i v dalších letech.