Dohodli se na tom zástupci kraje spolu se zdravotními pojišťovnami. Ty celý rok tlačily na to, aby se vyhlášená ortopedie zrušila.

„Můžeme být spokojeni. Vždyť z 19 oddělení, které chtěly pojišťovny zrušit, se neruší nic, pouze čtyři oddělení budou mít časovou omezenost," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek s tím, že právě orlovská ortopedie patří do této kategorie.

Podle něj přispěl k dobrému výsledku především společný postup nemocnic a také řada přesvědčivých argumentů.

„Na jednání vystoupili také primáři oddělení, kteří i formou prezentací obhajovali svá oddělení," konstatoval náměstek hejtmana.

Na jednáních prý občas byla ostřejší diskuze, obě strany však měly vůli k tomu uzavřít dohodu.

Smlouvy by prý měly být podepsány do konce prosince.

Podle mluvčí Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, pod kterou orlovská nemocnice spadá, Radmily Fleischerové již přišly všechny potřebné materiály od VZP.

„Od ostatních pojišťoven jsme zatím dostali jen návrh rámcové smlouvy. Ještě čekáme na přílohy o rozsahu poskytované péče," informovala mluvčí nemocnice.

Díky této dohodě by tak nemělo dojít k žádným personálním změnám na oddělení a není důvod propouštět lékaře ani zdravotnický personál.

„Stejně tak by neměl být problém ani s provedením nasmlouvaných zákroků," dodala Radmila Fleischerová.

Výsledek jednání vítá také vedení města.

„Podle nás zvítězil zdravý rozum. Je dobře, že i naše úsilí, které jsme věnovali této problematice při jednání s krajem, zástupci zdravotních pojišťoven a asociací nemocnic, nebylo zbytečné a podařilo se zachovat ortopedii minimálně na tři roky," zdůraznil starosta města Jiří Michalík.