„O skutečnosti, že rezignaci nelze vzít zpět, jsme se dozvěděli ze strany příslušného vedoucího úředníka a tajemníka úřadu zhruba před deseti dny. Chápu to jako druh porušení pracovních povinností z jejich strany, které s sebou ve svém důsledku nese i porušení zákona," vysvětlila starostka Šárka Kapková.

Na omluvu všech uvedla, že taková situace v Rychvaldu dosud nikdy v minulosti nenastala.

Vše vzniklo tím, že zastupitel za ČSSD Vladimír Škuta podal rezignaci dne 13. února loňského roku, a to k 29. únoru 2012. V tento den však vzal svou rezignaci zpět v domnění, že je to možné, a pokračoval nadále v práci zastupitele.

Toto však nelze. Rychvaldští sociální demokraté, kteří na nezákonné počínání vedení města upozornili, požádali o právní rozbor situace odborníky z Krajského úřadu v Ostravě. A ti protizákonnost postupu potvrdili.

„Poté, co starosta rezignaci obdrží, již zpětvzetí rezignace není v žádném případě možné," konstatuje ve svém vyjádření k případu vedoucí odboru právního a organizačního krajského úřadu Petr Pospíšil.

A přesně tak se v Rychvaldu stalo. Starostka Škutovu rezignaci převzala, čímž dotyčnému zanikl zastupitelský mandát. Vladimír Škuta však hlasoval ještě na zasedání zastupitelstva v březnu, v září i v prosinci 2012.

Obdobná situace nastala i v druhém případě, a to při rezignaci Jaroslava Uhlíka v prosinci 2012, který ji rovněž následně vzal zpět. Starostka Kapková však poukazuje na to, že v případě Uhlíkovy rezignace šlo o předem připravený a promyšlený krok místních sociálních demokratů. Doložit to má i písemné prohlášení Jaroslava Uhlíka, který se tímto cítí podveden.

Sociální demokraté přiznávají, že měli indicie, že vedení radnice tlačí na zastupitele Uhlíka, aby vzal rezignaci zpět, a proto celou záležitost bedlivě sledovali.

„Pan Uhlík však podepsal rezignaci ze zdravotních důvodů a myslím, že je svéprávný a ví, co dělá a jaké to může mít důsledky," řekla mluvčí místní organizace ČSSD v Rychvaldu Hana Jakubková s tím, že místopředseda organizace Jiří Absolon už dříve upozorňoval vedení úřadu na to, že zpětvzetí rezignace zastupitele Škuty není možné. Z radnice však na to tehdy nikdo nereagoval.

Co bude dál? Vedení radnice uznalo chybu a co nejdříve vydá osvědčení novým zastupitelům. Jsou však usnesení, ve kterých hlasoval zastupitel, jenž k tomu neměl podle zákona mandát, platná?

Podle právníků zřejmě ano. „Problém by mohl nastat v případě, pokud by některé usnesení bylo přijalo těsnou většinou hlasů," upozornil právník Petr Pospíšil.

Sociální demokraté chtějí záležitost nechat prošetřit pracovníky odboru dozoru kontroly veřejné správy ministerstva vnitra.

„Budeme se muset obrátit na ministerstvo vnitra o radu, jak postupovat dále a zda budou platná rozhodnutí zastupitelstva, na nichž se podílel zastupitel bez mandátu. Starostka se sice snaží celou zodpovědnost přehodit na úředníky města, nicméně je to starosta města, kdo nese zodpovědnost za legitimní zastupitelstvo, takže budeme iniciovat vyvození osobní zodpovědnosti," uvedl místopředseda ČSSD v Rychvaldu Jiří Absolon.