V současné době je střecha nad hlavní lodí kostela na konci své životnosti a střešní krytina stále hůř odolává rozmarům počasí, což má za následek poškozování bednění pod střechou a také samotných krovů. Zároveň je nutné vyměnit střešní krytinu na věži kostela. Loni došlo pouze na opravy nejkritičtějších míst, kterými do svatostánku zatékalo, protože na větší opravy neměl farní sbor dostatek peněz.

To se teď ale změní. „Podpoříme generální opravu střechy evangelického kostela v Orlové a dalších 26 projektů, které již dříve úspěšně prošly hodnocením, ale protože na ně nezbyly peníze, zůstaly mezi náhradníky. Peníze se však nyní našly díky úsporám veřejných zdrojů na jiných, zejména dopravních projektech," zdůvodnil dodatečné přiznání evropských dotací ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek.

Právě v to pastor farního sboru Vladislav Szkandera doufal.

„Samozřejmě je to pro nás velice pozitivní zpráva. Když teď dáme dohromady dotaci od města, příspěvky z Nadačního fondu Přátel kulturní památky Kostel SCEAV v Orlové a dotaci z operačního programu, mělo by nám to na generální opravu střechy vyjít," řekl Deníku pastor sboru.

Správci kostela nyní čekají na dokumenty a uzavření smlouvy, na jejímž základě pak proběhne výběrové řízení. Co se týče samotných oprav, v první fázi dojde na kompletní výměnu střešní krytiny.

„Až se střešní krytina sundá, tak se ukáže, jak je na tom bednění, krovy a trámy. U těch je třeba prozkoumat přítomnost biotických škůdců, kteří narušují pevnost dřevěných částí," vysvětlil Vladislav Szkandera s tím, že v plánu je také kompletní výměna hromosvodů.

Dodal, že s opravami by se mělo začít s příchodem prvních jarních dnů. Na jak dlouho bude kostel v době rekonstrukce pro veřejnost uzavřen, zatím nelze jednoznačně říct.