Ředitelka mateřské školy v ulici Karla Čapka Drahomíra Kupcová nezvládla roli manažerky. Delší dobu nedokázala udržet provoz školky v zisku a postupně přestala platit dodavatelům energií. Pohledávky se mají blížit ke dvěma milionům korun.

„Dostala jsem se do problémů a opravdu jsme nemohla postupovat jinak. Aby se dala provozovat soukromá školka, muselo by být školné tak čtyři, pět tisíc, na což v tomto městě a regionu rodiče nemají," vysvětlila Kupcová.

Přestože ředitelka při řešení problému spolupracuje, vystavila rodiče i vedení města šoku. Školku totiž nečekaně uzavřela.

„My jsme se o svízelné situaci ve školce dozvěděli a začali ji okamžitě řešit. Paní ředitelka nám slíbila, že nám do dubna předloží dokumentaci, abychom mohli hledat řešení. Bohužel, situace se vyhrotila, když ze dne na den v pondělí školku uzavřela. Tím rodiče vystavila problému, kam s dětmi. Všechny školy ve městě mají svou kapacitu naplněnou. Lidé nemají jednoduché umístit své dítě do školky a my najednou museli najít řešení pro jednapadesát dětí," řekl primátor Zdeněk Osmanczyk.
Mateřská škola v ulici K. Čapka. Jak se ukázalo, převzít školku a zajistit její provoz není jednoduché a vyžaduje několik nutných kroků ve spolupráci s ministerstvem i krajským úřadem. „Všechny instituce nám přislíbily promptní součinnost, přesto to nelze udělat ze dne na den. Našli jsme však dočasné řešení přes naše sociální služby. Ty si vezmou provoz pod svá křídla, než se najde definitivní řešení. Máme dokonce jednoho zájemce o provozování soukromé školky. Nebo školku převezmeme do majetku města," dodal Osmanczyk.

Ve středu odpoledne se vedení města sešlo s rodiči. Ze setkání vzešlo několik udivujících faktů. Rodiče nejenže zaskočilo, jak vysoké má školka dluhy, ale s překvapením zjistili, že každý z nich oplatil jiné školné.

„Já platím tisíc korun za dvě děti, za jedno 350, za druhé 650 korun, řekla maminka dvou děvčat. „Já platím tisíc korun za jedno dítě," reagovala druhá, zatímco další tvrdila, že za své dítě platí jen 650 korun. Rodiče tak nabyli dojmu, že jim ředitelka stanovovala školné podle svého vlastního klíče.

Další šok čekal vedení města od samotných rodičů. Ti se totiž přes všechny způsobené problémy za ředitelku jednohlasně postavili a požádali, aby mohla ve školce zůstat i nadále alespoň jako učitelka. „Možná není dobrá ředitelka, ale s dětmi to umí. Aspoň bude mít plat a z čeho splácet ty dluhy," řekli rodiče.

„Tím jste mě tedy hodně překvapili. Ovšem, když si to přejete, dáme tuto možnost paní ředitelce. Popravdě si ale myslím, že asi ve školce už pracovat chtít nebude," reagoval ředitel Sociálních služeb města Havířova Milan Černý.

Téměř všichni rodičové souhlasili s předloženou variantou, že se o jejich děti postará město. „My jsme schopni školku otevřít v pondělí. Do té doby musíme nechat provést odečty elektřiny, tepla, plynu a vody. Zajištěno už máme stravování a samozřejmě personál, ve kterém zůstávají dosavadní učitelky. V pondělí můžete své děti přivést a bude o ně postaráno," doplnil Černý.