Možnost vybrat si za poplatek z vlastní kapsy lékaře, který vás bude operovat, nenabízí žádná z těch, které Deník oslovil.

V nemocnici v Karviné-Ráji si ale pacienti mohou připlatit třeba za nitrooční čočky a odlehčené sádry. A zájem? Čočky jdou na odbyt, za sádry si připlácejí jen movitější pacienti.

„Od začátku roku do současné doby jsme ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zaznamenali trojnásobný nárůst počtu nitroočních čoček, za které si pacienti připlatili, přičemž nešlo pouze o lidi finančně dobře zajištěné. Zvýšený zájem si vykládáme tím, že lidé jsou v tomto případě více ochotni investovat do svého zdraví a vnímají, že jsou čočky z lepšího a kvalitnějšího materiálu," říká mluvčí nemocnice v Karviné- -Ráji Radmila Fleischerová.

Odlehčené sádry jsou podle ní sezonní záležitost. Zájem o ně roste v létě a připlácí si za ně spíše movitější lidé. „Přece jen je to nadstandard a lidé, kteří na tom nejsou finančně až tak dobře, raději těch několik týdnů se standardní sádrou přetrpí," dodává mluvčí.

Za odlehčené sádry si mohou lidé připlatit také v havířovské nemocnici. Zájem o ně je ale podle jejího ředitele Jana Ference malý. „Myslím si, že důvodem je finanční situace obyvatel Havířovska. Většina našich pacientů volí bezplatnou variantu," podotkl ředitel Nemocnice s poliklinikou Havířov.

Jiné nadstandardy z ministerské vyhlášky, třeba možnost „koupit" si primáře, nemocnice nenabízí. „Domníváme se totiž, že v konkurenčním prostředí velkého množství poskytovatelů by to mohlo způsobit odliv pacientů, kteří jsou jinak dost zatíženi neustále rostoucími regulačními poplatky a doplatky na léky," zdůvodnil Jan Ferenc.

Dodal, že Havířov patří mezi města s nejstarší populací a velkou nezaměstnaností. O této situaci podle něj svědčí i velké množství dlužníků regulačních poplatků.

O soukromí na pokoji zájem je

V Nemocnici Český Těšín a Městské nemocnici Bohumín nadstandardy nezavedli vůbec.

„Vzhledem k charakteru a spektru poskytované zdravotní péče je nenabízíme. Druhou samostatnou kapitolou jsou ale nadstandardní služby, které vyhláška nestanovuje a taktéž nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění. U těchto služeb zaznamenáváme rostoucí zájem," sdělila mluvčí českotěšínské nemocnice Hana Szotkowská.

Podle ní se jedná především o rehabilitační procedury a stále častěji si lidé rádi připlatí za soukromí a komfort v podobě nadstandardních pokojů.

„V porovnání s celkovými příjmy nemocnice jsou však příjmy z nadstandardních služeb skutečně minimální," doplnila mluvčí.