Pracovníci z domu dětí pojali den věnovaný Zemi, který se každoročně slaví právě 22. dubna, vskutku ve velkém stylu. Pro děti připravili poznávací hry a soutěže, tvoření z přírodních materiálů pod širým nebem a hlavně si návštěvníci mohli prohlédnout, ale i pochovat živá zvířata, která „bydlí" na zdejším oddělení přírodovědy.

„Děti viděly a ty odvážnější i vzaly do ruky například žábu zvanou rosnice siná nebo si na ramenou hřály hroznýše královského. Velký zájem byl o sklípkana růžového, kterého si mohli zájemci třeba i ‚posadit' na hlavu," přiblížil vedoucí oddělení přírodovědy Adam Bura.

Dodal, že dětem také předvedl želvu uhlířskou a agamu vousatou, což je ještěr z čeledi agamovitých. Velké pozdvižení budila zejména samice dikobraza, která dostala jméno Eliška.

Letošní Den Země je zaměřen na téma „Živočichové a rostliny, které změnili svět", a jedná se tedy zejména o druhy, díky kterým se lidstvo mohlo dopracovat do podoby, jakou má dnes, a které potřebuje ke svému každodennímu životu.

Návštěvníci si vyzkoušeli, jestli vědí, odkud tyto druhy pocházejí, který národ je začal používat, či jednoduše zdali tyto druhy vůbec poznají.

„Tato akce se mi moc líbila. Nejvíc mě bavilo, když kolem mě pan vedoucí omotal hroznýše, protože mám hady moc ráda a chovala jsem je i doma. Strach jsem tedy určitě neměla, akorát to byla docela tíha, až mě to trochu bolelo," rozpovídala se desetiletá Tereza Dubová ze ZŠ Školní.

Nadšený byl také Jaroslav Kubátko. „Ty soutěže byly hodně zajímavé, dozvěděl jsem se nové věci. Úplně nejvíc mě ale zaujali křečci, protože jsou hrozně srandovní," řekl školák.