Aplikování elektronického čipu by měli chovatelé stihnout do konce července. Pak jim totiž bude hrozit pokuta za nedodržení městské vyhlášky. „Ještě je sice dostatek času, ale pejskaře vyzýváme k tomu, aby čipování nenechávali na poslední chvíli," řekla mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Strážníci mají k dispozici sedm čteček ve dvou velikostech, aby je mohly mít u sebe i pěší hlídky.

Hlídky samozřejmě pejskaře kontrolují i nyní, kdy jde především o ověření, že majitel řádně platí poplatek, při venčení dodržuje povinnost opatřit psa náhubkem a vodit jej na vodítku a také, zda po psovi uklízí.

Z čipu mohou strážníci vyčíst mnohem více informací než z klasické známky. Hodí se to zejména při odchytu zaběhnutého psa. Zatímco známky mohly být nečitelné, nebo jejich čísla neodpovídala údajům v databázi, čip prozradí konkrétního majitele a město.

„Strážník už nemusí luštit čísla na známce pod krkem psa, ale potřebné údaje získá letmým pohybem po jeho srsti. Informace se pak porovnají s databází. U zaběhnutých psů snadněji zjistíme majitele, i pokud se pes zaběhne z jiné obce či města," vysvětlil ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras.

Deník byl při zkoušce čteček se strážníky v ulicích. Pejskaři většinou přiznávali, že u veterináře pro čip ještě nebyli. „Čip ještě nemáme, nějak na to není čas," zněla nejčastější odpověď. To například služební psi městské policie už čipy mají.

Přes nesouhlasné názory některých chovatelů bude povinný čip vyžadován u všech. Výjimku mají pouze psi s tetováním, které bylo provedeno nejpozději do konce července roku 2012 a bylo nahlášeno do databáze.

Podle aktuálních údajů z databáze je ve městě přihlášeno zhruba šest a půl tisíce psů. Čip ještě nemá ani jedna třetina. Až do konce letošního roku přitom přispěje radnice na čipování 200 korunami. Od roku 2014 si bude muset majitel platit aplikaci v plné výši sám.