Dopomoci tomu má i nová služba, kterou spustili v Doubravě. Nalezence, kteří putují do různých útulků v okrese, dávají i s jejich fotografiemi na web obce.

„Je to další možnost, jak informovat lidi o ztracených psech," vysvětlil místostarosta obce Pavel Slávik.

Podle jeho slov Doubrava doplácí rok od roku více peněz za umístění psů v útulcích. Obec se o psy nalezené na svém území totiž musí postarat.

„Psi se ztrácejí celoročně, nicméně se dá říct, že jsou období, kdy je to ještě horší. Bývá to například o Vánocích nebo v době vysvědčení, kdy dostanou psa děti jako dárek, nebo na Nový rok, kdy se mohou psi splašit kvůli petardám," dodal místostarosta.

Doubrava není úplnou výjimkou, také další obce zkoušejí tímto způsobem urychlit předání psů původním majitelům nebo novým páníčkům, kterým se němá tvář z fotky zalíbí. Na podobnou službu vsadily i další obce.

„Určitě to pomáhá, když se někomu ztratí pes, nemusí obvolávat útulky, ale může ho takto najít přímo na stránkách obce," uvedl starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek.

Podle něj prý není výjimkou, že se v obci najde pes, který se zaběhl odjinud, a právě díky informacím na stránkách si pro něj mohl majitel přijet.

V obci funguje tato služba zhruba rok a vedení si od ní slibuje úsporu nákladů. „Za jednoho psa v útulku platíme na den od sto do 150 korun, což je měsíčně několik tisíc. Ročně za tyto služby platíme od dvou set tisíc do tří set tisíc. Což už je celkem nápor na rozpočet obce," konstatoval Pavel Buzek. Obec zřídila v rámci úspor v areálu obecního úřadu kotec, kde pár dní nechají čerstvě nalezené psy, a ti tak nemusí hned do útulku. Často se prý najde majitel pár dní po odchytu psa.

Nalezené psy mohou nějakou dobu vídat na webu města také obyvatelé Rychvaldu.

„Určitě je to dobrá věc. Někdo tak buď pozná svého ztraceného psa, nebo se někomu zalíbí a do útulku si pro něj zajede," řekla starostka města Šárka Kapková.

Jak ale jedním dechem dodala, ztracení psi nejsou v Rychvaldu nijak akutní problém jako v jiných obcích.

Službu vítá také vedoucí dětmarovického útulku Marcela Sojková. „Určitě by ale pomohlo, kdyby obce dávaly také letáčky na obchody. Přece jen ti starší lidé často nemají přístup k internetu," vysvětlila Marcela Sojková.

Nové informační technologie ale podle ní mají velký podíl na pomoci bezprizorním zvířatům. Hodně psů našlo nový domov díky Facebooku.