Místní vědí, ale pro ty mimokarvinské: areál najdete asi kilometr za městem směrem na Orlovou nebo Ostravu a spojení je tam nejen autem, ale také třeba autobusem. Hřiště vyrostlo na území zasaženém důlními vlivy, které společnost OKD zrekultivovala a nyní slouží ke sportovnímu vyžití nejen obyvatel Karviné, ale i lidí z regionu.

Golf „za hubičku"

Překvapením je nejen poloha, rozloha a podoba areálu, ale především ceny. Ty jsou v Lipinách nejnižší v republice, a ani letos se zvyšovat nebudou. „Ceny za hru na Veřejném hřišti jsou u nás skutečně lidové. Sto korun za devět jamek v pracovní dny, o víkendu a svátcích zaplatíte 150 korun," říká vedoucí Golf Resortu Lipiny Pavel Malina.

Problém nebude ani ve chvíli, kdy si golf jak naprostí amatéři chcete jen zkusit zahrát – za 20 korun vám půjčí hůl, čtyřicet cvičných míčků na odpaliště pořídíte za padesátikorunu, a můžete trénovat.

„Nejsme soukromé golfové hřiště, ale příměstské hřiště amerického typu, určené pro širokou veřejnost," vysvětluje Pavel Malina.

Golf Resort Lipiny je tedy přístupný nejen registrovaným golfistům, ale prakticky komukoli. Hlásit se tu proto mohou i absolutní začátečníci. Ti musí akorát absolvovat asi hodinovou vstupní lekci, při níž si s golfovými trenéry projdou základy golfové hry, golfovou etiketu a bezpečnost při hře. Na tomto základě získají tzv. START kartu, která je opravňuje ke vstupu na Veřejné hřiště. Vstupní kursy se konají vždy v úterý odpoledne a sobotu dopoledne. Stačí se na ně přihlásit prostřednictvím webového formuláře nebo na recepci resortu. Jejich cena je 109 korun s tím, že v ceně jsou dva padesátikorunové žetony na 40 míčků ke hře na cvičném poli. Takže jsou vlastně zdarma.

„Je třeba zdůraznit, že Veřejné hřiště není žádnou golfovou akademií či cvičištěm. Je to regulérní znormované devítijamkové golfové hřiště, na němž lze získat řádný golfový handicap," dodává Malina. Praxe na Veřejném hřišti završená získáním handicapu je nutná ke vstupu na Mistrovské hřiště.

Pokud golfu ani sportu obecně neholdujete, přesto můžete areál navštívit, a jeho prohlídku spojit s posezením v příjemné restauraci s výhledem na golfové hřiště. Když vystoupáte po padesáti schodech na dominantu areálu v podobě repliky těžní věže, budete mít jako na dlani celý areál, za nímž se tyčí těžní věže stále činných dolů a mohutné vrcholy Beskyd.

Golfový areál je během léta přístupný od 7 do 21 hodin. Na odpališti se může trénovat i déle, je tam umělé osvětlení. Podrobné informace najdete na webových stránkách www.golflipiny.cz.

Golfu se učí i školáci

Cílem provozovatelů je golf přiblížit široké veřejnosti, a proto už loni rozjeli tzv. Golfovou akademii Nadace OKD pro místní školáky. Organizátoři akademie si zájem místních dětí o tuto hru pochvalují.

„Zájem předčil naše očekávání. Hlásilo se nám více děti, než jsme mohli přijmout, proto jsme kapacitu kurzů ještě navýšili," prozradil ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek.

Jak dodává vedoucí golfového areálu v Lipinách Pavel Malina, většina přihlášených dětí golf dosud nehrála. O malé golfisty se stará několik trenérů, kteří děti seznámí se základními pojmy, chováním na hřišti a samozřejmě s nimi trénují základní údery. Po loňském úspěšném rozjezdu pokračuje dětská golfová akademie i letos.

Golf Resort Lipiny,jak se areál oficiálně jmenuje, má jedno z nejdelších Mistrovských hřišť v Evropě (3567 metrů) a hned během své první sezony se zařadil mezi velmi prestižní resorty.
V hlasování golfitů byl vyhodnocen jako nejlepší golfové hřiště roku 2012 v republice.
Podle časopisu Golf Digest je Golf Resort Lipiny třetím nejlepším hřištěm v republice.