Pomoc přišla trochu nečekaně z druhé strany republiky, ze ZŠ Mládí v Orlové.

„Byla jsem tím potěšena a překvapilo mě to. Navíc se ozvali už druhý den, ještě než opadla voda," neskrývala radost ředitelka mělnické školy Jana Basařová.

Jak napadlo orlovskou školu pomoci více než 400 kilometrů vzdálené škole?

„Bylo to spontánní, chtěli jsme nějak přispět lidem postiženým povodní," řekla zástupkyně ředitelky ZŠ Mládí Irena Kněžíková.

Jednoznačně se shodli na tom, že jako škola pomohou jiné škole. „Kolegyně Lenka Pastirčáková začala hledat na internetu a našla právě tuto školu. Poté se dala do organizace sbírky," dodala Irena Kněžíková.

Vše se navíc muselo připravit narychlo, pomoc totiž chtěli odeslat ještě před koncem školního roku. Rozeslali tedy lístečky rodičům, zda mohou přispět. Samotná sbírka pak probíhala minulý týden.

„Lidé nosili učební pomůcky, knížky, hry, sešity nebo pastelky. Celkově jsme odeslali pět banánových beden," řekla zástupkyně ředitelky Irena Kněžíková.

Ve čtvrtek se všechny věci zabalily a v pátek, v den vysvědčení, se mohly odeslat.

Solidární byli nejen žáci a rodiče, ale i zaměstnanci školy. Ti mezi sebou vybrali téměř tři tisíce korun. A to nebylo vše.

„Přepravní agentura nám vyšla vstříc a přepravu zajistila na vlastní náklady. Jde vidět, že ta solidarita probíhá napříč celou republikou," konstatovala Irena Kněžíková.

Kromě dobrého pocitu z pomoci druhým možná mezi oběma školami vznikne pevnější pouto.

„Určitě zůstaneme v kontaktu. Už jsme poslali Orlovanům fotky, jak to u nás vypadá a až bude vše uklizeno, pozveme je, aby viděli, jak se nám podařilo školu opravit," řekla Jana Basařová.