„Ano, skutečně se stále setkáváme s tím, že cyklisté nevyužívají cyklostezky, které se ve městech budují za velké peníze právě pro jejich bezpečnost. Považujeme to za zásadní problém, pokud jde o bezpečnost cyklistů. Na druhém místě je povinná výbava, kterou zdaleka nemá každé kolo, a o tom, že by cyklistické přilby měli mít při jízdě i dospělí, byť jim to zákon nepřikazuje, si můžeme nechat jen zdát. Bohužel přilby při jízdě nemají často ani děti, které ji mají povinnou," zrekapituloval situaci policejní mluvčí Miroslav Kolátek.

Muži zákona se proto snaží vštěpovat malým i dospělým cyklistům pravidla bezpečné jízdy. Například českotěšínští strážníci se jako jediní v regionu zapojili do celostátní akce Na kole jen s přilbou. V průběhu uplynulé neděle na nové cyklotrase spojující českou a polskou část města kontrolovali projíždějící cyklisty, kterým vytkli nedostatky, tentokrát však bez postihu. Naopak jim věnovali drobné dárky reflexní prvky na oblečení a cyklomapu Beskyd.

A co při kontrole zjistili? Například to, že téměř všichni cyklisté měli nedostatky v předepsaném vybavení kola. „Chyběly především odrazky na paprscích kol. Dvanáct dětí nemělo povinnou přilbu a často ty, co ji měly, ji měly špatně nasazenou nebo volně zapnutou. Rodičům jsme vysvětlovali, jak je důležitý správný výběr helmy a že by si ji také měli pořídit, i když pro dospělé povinná není," řekl ředitel Městské policie Petr Chroboczek. Děti v sedačkách byly také často příliš volně zapnuty.

Manažer prevence kriminality Petr Glanc vysvětlil, že nešlo o žádnou represivní akci, kde by se rozdávaly pokuty. „Naopak, chceme s lidmi hovořit o smysluplnosti ochrany hlavy. Jak správně vybrat a používat bezpečnostní přilbu, jak mají mít podle vyhlášky vybavené kolo, proč je důležité, aby za zhoršených světelných podmínek nejen viděli na cestu, ale byli i sami vidět," řekl strážník.

Podobná akce se konala začátkem prázdnin v Karviné. Také tamní strážníci nemohou být s chováním cyklistů spokojeni. Mezi největší problémy patří to, že cyklisté nevyužívají cyklostezky. Za to jim hrozí až dvoutisícová pokuta. A také děti nemají během jízdy na kole přilby.