Lidé budou mít kompostéry na pět let, poté nejspíše přejdou za symbolickou cenu, případně zdarma, do jejich vlastnictví. Dalších dvacet velkoobjemových kontejnerů dostanou školy, domovy s pečovatelskou službou, bytové domy a další organizace. „Cílem je, aby se bioodpad dále využíval a neskončil na skládce, což nás samozřejmě stojí nemalé peníze," vysvětlil starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek.

Humus, který tam po roce vznikne, lze využít například na přihnojení trávníků, zahrádky nebo do květináčů. „Lidé do něj mohou ukládat trávu, listí, ale také plevel, sáčky od čajů, kávové sedliny a další bioodpad podle návodu, který obdrží společně s kompostérem," dodal starosta obce.

Naopak do kompostéru nepatří rostliny, které jsou nakažené nějakou chorobou nebo bioodpad nasáklý chemií.

Lidé, kteří o kompostér zájem nemají, mohou rostlinné zbytky odvézt do kompostárny, která vzniká spolu se sběrným dvorem.

Vedení obce navíc uvažuje také o zákazu pálení listí. Lidé totiž novými kompostéry, případně velkou kompostárnou, mají alternativu, jak se bioodpadu zbavit. A neničit přitom životní prostředí. „Vyhlášku o zákazu pálení listí opravdu chceme přijmout, půjde to ruku v ruce s tímto projektem," prozradil Pavel Buzek.

Již rok kompostují ve Stonavě

Kompostéry již využívají lidé ve Stonavě. Před rokem jim radnice dala osmdesátiprocentní příspěvek na pořízení kompostéru, dotace využilo 154 lidí.

Chtěli tak zabít dvě mouchy jednou ranou. Jednak snížit procento vývozu bioodpadu a také umožnit lidem, aby si vyráběli kompost sami a nemuseli by si ho kupovat. „Lidé kompostéry používají, ale k velkému snížení množství bioodpadu nedošlo. Je to zapříčiněno asi povahou počasí a také potížemi se zpracováváním bioodpadu na zahrádkách na kompost," informoval starosta Stonavy Ondřej Feber.

Lidé si přesto toto zařízení pochvalují. „S kompostérem jsme spokojeni a plně ho využíváme. Kompostujeme trávu, květiny a některé zbytky ze zahrady. Kompost využíváme ke hnojení záhonu," uvedla Radka Štrublíková ze Stonavy.

O kompostování uvažují také v Dětmarovicích. „V tuto chvíli je prioritou dokončení výstavby sběrného dvora, nicméně do budoucna chceme zpracování bioodpadu rozvinout," řekl starosta Dětmarovic Ladislav Rosman. Spíše než kompostéry pro jednotlivé obyvatele by spíše preferoval větší kompostárnu. „Podle našich zjištění lidé malé kompostéry příliš nevítají," vysvětlil Ladislav Rosman.