„Letos je úroda slabší, cítíme to. Ale už jsme letos pálili letní ovoce jako jsou maliny nebo jahody či hroznové víno,“ říká spolumajitel stonavské Palírny u zelené lípy Ondřej Feber.

Podle něj přijde hlavní nápor práce v palírně v listopadu a prosinci. „Teď dojíždějí třešně a palí se jablka,“ dodal.

Jablka a švestky považuje za letošní favority letošní sezony majitel nově otevřené Petrovické pálenice Alfréd Prus. Také on potvrdil, že letošní rok ovoci příliš nepřál. „Loni bylo jednoznačně nejvíce jablek a švestek, letos je úroda obecně špatná. Ale je fakt, že zahrádkáři se snaží a ten kvas na vypálení si vždycky nějak obstarají,“ říká Alfréd Prus.

Jeho pálenice funguje letos prvním rokem, takže srovnání množství zákazníků chybí. „Je slabá úroda, takže je i málo lidí. S tím nic nenaděláme,“ míní Prus.
Ale nestěžuje si a doufá, že zákazníci, kteří budou pít kořalku z jeho pálenice, budou spokojeni. Ta je prý jedna z nejmodernějších, všechny procesy řídí počítač. „Díky tomu se do destilátu nedostávají nečistoty,“ vysvětlil Prus.