Na ploše stávajícího náměstí tam hloubí sedmimetrový otvor pro plánované podzemní garáže. Každou takovou stavbu musí podle zákona provázet i archeologický dohled, aby zdokumentoval případné pozůstatky dřívější lidské činnosti, které budou stavbou zničeny.

STARÝ DŮM

Archeologický průzkum při stavbě náměstí v Orlové. Zdroj: Deník/Libor Běčák

„S terénem se zatím seznamujeme, protože půda je zamrzlá a nemůžeme pracovat naplno. Dosud jsme objevili základy sklepa domu pravděpodobně z první poloviny 20. století a jsou zde také zahloubené objekty, které obsahují střepy kuchyňské keramiky, jejich původ odhadujeme na 17. až 18. století. Nálezů je ale zatím minimálně," uvedla archeoložka Národního památkového ústavu v Ostravě Barbara Marethová.

Na dohledání původu domu z náměstí se podílí i orlovská radnice.

„Dům ještě není na mapách stabilního katastru z 30. let 19. století, ale je na leteckém snímkování z roku 1955," přiblížila mluvčí města Nataša Cibulková. Dodala, že radnice bude spolupracovat i nadále, poskytne materiály z archivu. Oslovila už i místní pamětníky a historiky.

PRÁCE NÁLEZY NEBRZDÍ

„Bylo dohodnuto, že archeo-logický dohled bude pokračovat při hloubení výkopu pro záporovou stěnu. Profily výkopu budou archeologicky zdokumentovány po zlepšení klimatických podmínek," dodala vedoucí odboru rozvoje a investic orlovské radnice Martina Szotkowská.

Současné nálezy stavbu nijak nebrzdí a spolupráce stavařů s archeology bude pokračovat.