„Trasa má 10 kilometrům a je rozdělena do čtyř okruhů. Mezi letošní inovace patří i očipování běžců. Takže my organizátoři máme k dispozici přesné informace. Úplně prvně jsme letos zařadili i závod štafet.“ uvedl organizátor běhu Tomáš Owczarzy.

Mezi závodníky byli mladí, staří, profesionálové ale i amatéři. „Já trénuju spíš kratší trasy osmistovky nebo patnáctky. Loni jsem tenhle typ závodu běžela poprvé, takže jsem se soustředila hlavně na to, abych doběhla do cíle. Letos už se zaměřuju na čas, chci se dostat pod 50 minut. Tady těch deset kilometrů běhám spíš pro radost a osobní potěšení.“ prozradila čtrnáctiletá Nely, která je členkou atletického oddílu.

Celý závod byl rozdělen do několika kategorií. Počasí zprvu závodu nepřálo. Běh dětí se neobešel bez deště, přesto se ho zúčastnilo na 35 malých atletů. Jako první v hlavním závodě doběhl Tomáš Lichý, za ženy Petra Pastorová.

„Mě se letos běželo hůř než v předchozích ročnících. Bylo velké dusno a špatně se mi dýchalo, čemu odpovídá i ten čas.“ dodala ke svému výsledku Pastorová.

O hladký průběh se postaralo na 60 dobrovolníků. Městský běh uspořádal Atletický oddíl TJ Jäkl Karviná ve spolupráci s běžeckým oddílem SAK ložiska a Sokolem Karviná. Vítězové dostali finanční odměnu. Obliba běhu jako sportu roste čemuž odpovídá i vzrůstající zájem i účast na závodech.

Kateřina Paraiová

Kroužek krojovaných horníků Barbora spolu s dalšími krojovanými kolegy z Česka i z Polska oslavil 90 let svého trvání.
OBRAZEM: Horníci demonstrovali krásu svých tradic