Havířov je patrně vůbec prvním městem v zemi, kde byla podobná kontrola kvůli bezpečnosti v průběhu jednání zastupitelů zavedena. K zabránění vstupu ozbrojených osob přitom město přistoupilo až deset po tragédii ze září roku 2006, kdy Pavel Slíva právě na zasedání zastupitelstva zastřelil náměstka primátora Martina Balšána a hned poté spáchal sebevraždu.

V pondělí museli všichni příchozí projít rámem, který detekuje kovy. Ochranka také žádala nahlédnutí do tašek, kabelek, kufříků a batohů. Jak se ukázalo, se samotnou kontrolou v rámu neměla většina lidí problém, stejně jako kontrola ručním bezdotykovým detektorem, kterým se nejčastěji potvrzovala přítomnost přezek opasků.

Zdroj: Youtube

Méně už se líbilo ukazování obsahu tašek. „Kdo vám dal oprávnění k takové prohlídce? To by měla dělat policie a ne soukromá ochranka. Však já se na to hned primátora zeptám," reagoval Lumír Šenkýř, který přišel na zasedání jako občan.

Ptali se i zastupitelé. „Musím vám ukazovat obsah? Já si myslím, že bych nemusel. Nelíbí se mi to," řekl ochrance Petr Smrček, který ale nakonec nahlédnutí do kufříku s notebookem umožnil.

Ředitele městské policie Bohuslava Murase, který je rovněž zastupitelem, zajímalo, kdože ho vlastně kontroluje. „Kdo jste? Kde máte nějaké označení, podle čeho by se vás dalo identifikovat a zjistit, ke které službě patříte?" ptal se. Přestože byl v uniformě městské policie, svou služební zbraň u sebe neměl.

Stejnou kontrolou museli projít i primátor, jeho náměstci, tajemník magistrátu a všichni úředníci, kteří se jednání účastnili pracovně. Aniž by operovala imunitou, podrobila se kontrole také poslankyně parlamentu Milada Halíková. Kontrolou prošel i zastupitel, který přišel do kulturního domu první a stihl to ještě dříve, než bylo kontrolní stanoviště připraveno.

„Opatření jsme provedli tak, jak si město u nás objednalo. Celý kulturní dům byl od rána uzavřen, před zasedáním byl otevřen pouze hlavní vchod, aby se dovnitř nedalo dostat jinými vstupy. Ještě před tím byl objekt prohlédnut, aby se minimalizovala možnost, že si někdo nějakou zbraň ukryl dříve," potvrdila Deníku ředitelka Městského kulturního střediska Yvona Dlábková.

Bezpečnostní kontrola sice u vstupu vytvářela fronty, všichni účastníci však stihli začátek jednání. Žádná zbraň odhalena nebyla.