Rekordní byl minulý týden, kdy například v pondělí 13. května úředníci vyřídili celkem 363 klientů, kteří si buď přišli podat žádost, nebo si vyzvedávali nové doklady. „Také proto jsme měli otevřeno o půl hodiny déle," řekla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Neobjednaní klienti čekali na odbavení průměrně až 42 minut.

Také proto radí lidem, aby se předem objednali prostřednictvím rezervačního systému, který je dostupný na webových stránkách města.

„Objednávkový systém na webu máme už několik let a úřední hodiny v pondělky a středy jsme obecně pro veřejnost prodloužili už vloni na podzim, úředníky zastihnete do půl šesté. Jinak pasovka, občanky i řidičské agendy přijímají i v úterky a čtvrtky do 16 hodin. Zatím o prodloužení neuvažujeme," dodala.

Zároveň ale upozornila, že i rezervační systém se plní a není vyloučeno, že s blížícím se létem bude klient i takto čekat několik dní.

O něco lepší je situace v Havířově, kde mají zatím jen mírný nárůst žadatelů o cestovní doklady.

„Kumulují se také čekatelé na výměnu řidičského průkazu, která musí proběhnout do konce roku. Zatímco v normální sezoně je čekací doba na vyřízení cestovního dokladu kolem pěti, maximálně 10 minut, teď se „čekačky" prodlužují na 20 až 30 minut," řekla mluvčí havířovské magistrátu Eva Wojnarová.