Bude probíhat stejně jako v případě loňských rekonstrukcí nízkých paneláků nebo v předchozích letech věžáků. Domy budou mít zateplené fasády a střechy, nové balkóny, lodžie i vstupy do domů. Ty dostanou nové dveře, schránky a zvonky.

„Vzhledem k tomu, že jde o zhruba padesát let staré panelové domy, navrhl jsem pro ně decentní šedé odstíny fasád s výraznějšími dílčími prvky. Práce se jen výjimečně dotknou interiéru, vše podstatné se bude odehrávat zvenčí. Kromě zateplování fasád a střechy se budou ještě měnit původní okna ve společných prostorách za nová plastová, na které se nedostalo v rámci předchozích hromadných výměn,“ uvedl architekt Jan Hock z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Obyvatelé rekonstruovaných paneláků musejí proto počítat až do podzimu s mírným nepohodlím. Paneláky obepne lešení, okna překryje igelit, vše doplní zvýšená prašnost a hluk ze stavebních prací.

Objekty po zateplení dostanou i nové klempířské prvky včetně hromosvodů. Termín dokončení závisí na velikosti konkrétního domu a rozsahu oprav. Některé budou hotovy už v srpnu, jinde se práce protáhnou až do listopadu.

I přes hromadné rekonstrukce město nebude v městských bytech až do roku 2018 zvyšovat nájemné. 

Markéta Hromádková, 8. července 2017, Havířov, váha: 3,69 kg, míra: 50 cm
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek