Ve městě se právě v těchto dnech koná rozvoz kartonových boxů a látkových tašek, které jsou určeny pro tříděný odpad. Děti do nich mohou vyhazovat PET lahve, papírové obaly od pití a jídla nebo skleněné nevratné láhve.

Zatímco velké kartonové boxy budou ve školách, tašky si děti odnesou domů, aby do nich třídily odpad celé domácnosti.

„Cílem akce, na které statutární město Havířov spolupracuje se společností EKO-KOM, je zvýšení propagace třídění využitelných složek komunálního odpadu. Děti ve 236 třídách mohou separovat papír a plasty. Svoz takto vytříděného odpadu zajišťují havířovské Technické služby. Navíc budou žákům osmých a devátých tříd poskytnuty také sady barevných tašek na třídění odpadu přímo v jejich domácnostech. Tašky obdrží celkem 1200 dětí," informovala mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Tašky na třídění odpadu postupně dostávají také obyvatelé havířovských domácností.

„Chceme tak podtrhnout propagaci toho, proč je nutné správně třídit odpad nejen ve školách, ale i doma. Lidé mohou třídit do modrých, žlutých a zelených tašek přímo a jejich obsah pak vysypávat do kontejnerů stejné barvy," vysvětluje náměstek primátora Petr Smrček s tím, že tašky jsou opakovatelně využitelné a jednoduše uskladnitelné.

K dispozici je v Havířově 317 modrých kontejnerů na papír, 380 žlutých na plast, dalších 290 na sklo, do kterých lidé loni vytřídili bezmála 543 tuny papíru, 391 tun plastů a 544 tuny skleněných obalů, což je zase o něco více než v roce 2012.