V úterní podvečer ustoupila automobilová doprava v Karviné všem milovníkům nejen kolečkových bruslí, ale také koloběžek, kol a skateboardů.

Již od osmnácti hodin se začali zájemci shromažďovat na náměstí před Obchodně podnikatelskou fakultou Slezské univerzity. „Účastním se pokaždé, vždycky je to parádní akce," uvedl jeden z účastníků Adam Smiga. „Dneska je ale hrozné teplo, snad v polovině neumřu," dodal se smíchem.

Na již tradiční jízdu po karvinských silnicích vyjeli všichni účastníci v devatenáct hodin za doprovodu městské policie, hasičů, zdravotníků a několika desítek dobrovolníků, kteří zajišťovali bezpečí sportovců i hladký průběh celé akce. „Jede se zhruba šest kilometrů dlouhý okruh po hlavních tazích Karviné," řekl jeden z organizátorů Ondřej Mechúr.

„Každoročně se účastní asi 250-300 lidí," dodal Mechúr, jenž je členem Mládežnické rady Karviná, která akci dvakrát ročně pořádá, vždy v červnu a v září.

Letos se do prvního kola vydalo 206 registrovaných bruslařů. Z univerzitního náměstí průvod zamířil směrem k obchodnímu domu Prior, po třídě Osvobození na kovonský most a ke Kauflandu. Potom pokračoval na ulici Kosmonautů a kolem Střední zdravotnické školy zpět na náměstí. Po prvním kole se pomalejší jedinci oddělili a ti zdatnější se na okruh vydali znovu, mohli tak ujet až dvanáct kilometrů.

Hana Husovská