Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo o poskytnutí dotace ve výši 117 milionů korun, určené na dokončení opravy této budovy a vybudování nové expozice věnované dějinám Těšínského Slezska.

„Celkové náklady budou ještě o něco vyšší, předpokládá se, že přesáhnou 120 milionů korun. Rozdíl oproti poskytnuté dotaci bude pokryt zčásti ze státního rozpočtu a z rozpočtu zřizovatele Muzea Těšínska, kterým je Moravskoslezský kraj," uvedl ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka.

EXPOZICE ZA TŘI ROKY

Muzeum Těšínska v Českém Těšíně. Zdroj: Archiv Muzea Těšínska

Stavební úpravy by měly začít ještě letos a skončit by měly na podzim roku 2018. Poté přijde na řadu vybavování interiéru budovy a nakonec instalace exponátů i budování moderních expozic.

„Celou budovu hodláme určit pro výstavní účely. Chybět nebude mimo jiné třeba přednáškový sál," doplnil Zbyšek Ondřeka.

Součástí proměny historické budovy muzea bude i adaptace podkroví, určeného muzejní pedagogice a práci s veřejností. Upraven bude i muzejní dvůr, v němž vznikne prostor, například pro pořádání kulturních aktivit. Pokud nedojde k nepředvídaným zdržením, veřejnosti by se měla budova a její expozice v celé kráse otevřít v roce 2020.

Řešení majetkoprávních vztahů k budově se vleklo dlouhých 16 let. Hledali se potomci vlastníků patnáctiprocentního majetkového podílu na budově. Původní vlastníci totiž v první polovině 20. století emigrovali do Argentiny.

Jelikož se potomky původních majitelů nepodařilo najít, jejich vlastnický podíl připadl státu. Dnes budovu vlastní Moravskoslezský kraj.