„Omezení pocítí všichni obyvatelé města i jeho návštěvníci, ať už jde o řidiče, chodce nebo uživatele hromadných dopravních prostředků. Je třeba se připravit na změny a omezení v dostupnosti užívání jednotlivých komunikací. Opatření jsou nutná kvůli rekonstrukci kanalizačního a vodovodního řadu, na který je napojena část města," vysvětlil vedoucí oddělení dopravy Městského úřadu Český Těšín Tomáš Hloušek.

Takže konkrétně od pondělí 19. června bude pro veškerou dopravu přibližně na 14 dní zcela uzavřen úsek ulice Karvinské mezi křižovatkou s ulicí Slezskou (Hřbitovní) a restaurací Na Brandýse. Veškerá nákladní, jakož i tranzitní osobní doprava bude možná pouze po obchvatu města. Pro příjezd ke konkrétním adresám v okolí bude možno použít ulice Slezskou a Ostravskou.

Přibližně od 2. července se omezení ulice Karvinské přesune blíže k centru města, kdy bude uzavřen úsek mezi ulicemi Komorní a Viaduktovou. Opět se v tomto úseku předpokládá vyloučení veškeré dopravy a užití objízdných tras.

Archeologický průzkum při stavbě náměstí v Orlové.
Stavba náměstí stojí, podzemí stále zkoumají archeologové

Nejnáročnější část dopravních uzavírek nás bude čekat poté, tzn. od poloviny července, a potrvá přibližně dva měsíce. „V té době bude pro veškerou dopravu uzavřena celá velká křižovatka ulic Jablunkovské, Frýdecké, Ostravské a Viaduktové. V této etapě předpokládáme zajištění vjezdu a výjezdu do centra jedním polem pod mostní konstrukcí, a to s jediným možným vjezdem i výjezdem na ulici Karvinská. Tento bude navíc šířkově omezen," přiblížil Hloušek. Situace si vyžádá změny i v městské hromadné dopravě.

V Havířově už nyní platí omezení při rekonstrukci podjezdu u nádraží a stavbě cyklostezky a rekonstrukci chodníků v horní části Dlouhé třídy. V plánu je ještě několik plošných oprav vozovek. Jejich seznam se teprve bude schvalovat.

Řidiči mířící z Karviné do Polska přes hraniční přechod v Dolních Marklovicích musejí od 19. června počítat s omezením průjezdu kvůli opravě vozovky a pokládce nového povrchu na silnici vedoucí k přechodu. Konec prací je naplánován na 23. července.

Týden bude v době od 16. do 23. června zcela neprůjezdný železniční přejezd v Loukách nad Olší.

V Bohumíně žádné větší opravy neplánují. Ve druhé půlce června se chystá oprava Masarykovy ulice přímo před budovou radnice. Řidičům to bude mírně komplikovat život asi dva týdny.

Motorový prostor autobusu s pohonem na zemní plyn.
Havířovská MHD končí s naftou