„Je to výjimečný strom. Vysazujeme jej kolem buku lesního zeleného, který už tady roste a je symbolem bývalé zemědělské školy, zatímco nový buk představuje bývalou školu hotelovou a polygrafickou. Oba stromy symbolizují sloučení našich škol. Budou růst vedle sebe, koruny se budou proplétat a věřím, že další generace se dočkají toho, že i jejich kmeny se spojí v jeden," řekla ředitelka Albrechtovy střední školy Vanda Palowská.

Buk škole věnovalo město. „Vybírali jsme odolný kvalitní strom, který hodně vydrží a měl by přežít všechno. Je symbolem zachování obou škol na území města. Doufám, že i školy přežijí všechny další změny a Český Těšín zůstane centrem středních škol, které k tomuto městu neodmyslitelně patří," prohlásil starosta Vít Slováček.

Ředitelka Vanda Palowská podá podnět k tomu, aby nově vysazený buk byl prohlášen památným stromem. „Pokud se to podaří, bude se jednat o čtyři sta dvacátý třetí volně stojící památný strom v Moravskoslezském kraji," podotkla.

Slavnostní výsadba památného stromu byla na Albrechtově střední škole pokračováním akcí v rámci Dne stromů, který v České republice připadá na 20. října. „Oslavy jsme zahájili 21. října velmi zdařilou vernisáží dvanáctého ročníku výtvarné a fotografické soutěže zaměřené na ekosystém, přírodu a zejména význam stromů. Letos se sešlo 280 zajímavých prací, jejichž autory byly děti mateřinek a žáci základních a středních škol Českého Těšína. Porota opravdu neměla lehkou práci, aby vybrala ty nejlepší," dodala Anna Hromková, která je koordinátorkou environmentální výchovy.

Emilie Świdrová