Lidé už se smířili s tím, že byli donuceni přestupovat na terminálu Hranečník. Našli si spoje, které jim co nejvíce vyhovují a teď se musí přizpůsobit znovu. Po celé dva měsíce totiž nebude v provozu linka 442, která v Havířově nabírá cestující jen na čtyřech zastávkách a pak stojí až na konečné na Hranečníku.

Lidé z Podlesí a centra města, kteří jsou na tento rychlík zvyklí, budou muset volit mezi jinými spoji. Na Hranečník je zaveze zastávková linka 441, případně mohou jet do centra na ÚAN linkou 443.

Omezení hrozilo spojům na ÚAN

„V původním návrhu bylo naplánované dílčí omezení na linkách 441, 442 a 443 rovnoměrně, namísto tří spojů za hodinu dva. Ale vzhledem k citlivosti ÚANu bylo nakonec pro letošní rok rozhodnuto omezení provést tak, že se linky 441 a 443 nebudou omezovat a linka 442 bude na léto zastavena. Také v ostravské MHD hned několik linek v létě tradičně nejezdí," informoval o úpravě jednatel KODIS Aleš Stejskal.

Lidé si sice stěžují, ale dopravce i krajský koordinátor na omezení spojů trvají. V době letních prázdnin je cestujících méně a navíc si dovolenou vybírají také řidiči.

„Obecně je každoročně o letních prázdninách drobně omezena doprava. Zejména ve špičce jsou omezeny posilové spoje z důvodu prokazatelně nižší frekvence. Stejně tak je tomu v letošním roce. Jedná se o podobné omezení, co do počtu spojů, jako loni i předloni.

V původně navržených jízdních řádech byla na léto částečně omezena linka 443 na ÚAN a částečně obě linky na Hranečník. V souvislosti s řadou stížností a požadavků na rozšíření dopravy na ÚAN bylo dohodnuto, že se linka 443 na léto omezovat nebude a bude plně zachována. Omezení spojů tak bylo zavedeno na lince 442," uvedl ředitel osobní přepravy ČSAD Havířov Jakub Vyvial.