Proč vlastně závod změnil název z Havířské desítky na Havířovskou desítku?
„Protože se město Havířov stalo jedním z hlavních partnerů, chtěli jsme jméno města zakomponovat do názvu soutěže. Akce má také charitativní rozměr, když část startovného putuje na podporu handicapovaných boccistů. Oficiální název závodu tedy nově zní Santi Havířovská desítka, městský běh na podporu boccii. Hlavními organizátory jsou spřátelené sportovní kluby Handicap sport club Havířov a SK Fuga Triathlon Team. Závod má silný benefiční rozměr. Boccisté se budou aktivně účastnit v roli organizátorů a na podporu jejich činnosti jde sto korun z každého startovného."

Co vás vedlo k založení závodu?
„Snažíme se obnovit tradici městských běhů. Ty se tady kdysi běhaly a časem vymizely. Rádi bychom docílili, aby obyvatelé města brali tento závod za svůj, a to buď, aby se jej sami aktivně účastnili, nebo přišli povzbuzovat běžce. Naším cílem je rozběhat Havířov. Proto je také start a cíl v samotném centru města, přímo na náměstí Republiky u Kyvadla. Trať pak vede na stezku podél ulice Na Nábřeží. Do budoucna máme další plány s rozšiřováním akce, teď se však držíme toho, že jde o závod na 10 kilometrů."

Běží se ale i na kratších tratích…
„Ano, pokud se někdo necítí na 10 kilometrů, může se zúčastnit běhu na 5 kilometrů. Další novinkou je letos také štafetu 4x2,5 kilometru, ta se přímo nabízí pro pracovní kolektivy. Zájemci si mohou sestavit čtyřčlenný tým. Pro děti máme speciální závod kolem dětského parku."

Havířovská desítka 2015. Zdroj: Deník/Libor Běčák

Jak se mohou běžci hlásit?
„To je další z novinek proti minulým ročníkům. Letos jsme spustili přihlašování už koncem května, a to na našich webových stránkách www.h10.cz. Nese to s sebou několik výhod. V ceně startovného je funkční tričko, občerstvení v cíli, startovní číslo se jménem, které se tak pro závodníky stane pamětním. Tato on-line registrace poběží až do 18. září. V těchto dnech máme přihlášených již okolo 400 závodníků. Samozřejmě se bude možné přihlásit také přímo v den konání závodu. Bude to ale bez trička a za více peněz."

Jsou ještě nějaké novinky závodu?
„Máme nového významného partnera, který se postará o občerstvení závodníků a diváků v místě konání závodu. Vymysleli jsme společně také oficiální pivo akce, které nese originální název Běžec a v pivovaru je již na čepu, takže jej každý může vyzkoušet. Z dosavadních reakcí zjišťujeme, že se po něm údajně mnohem lépe běhá! Další novinkou je, že máme nové hlavní mediální partnery, kterými jsou Deník a Hitrádio Orion. Jsme za ně moc rádi, neboť nám pomohou oslovit více lidí."

Kolik běžců letos na startu čekáte?
„Loni to bylo zhruba 250 závodníků. Nebyli to jen Havířované, ale i běžci z okolí. Letos bychom si přáli dvojnásobek startujících."

Zúčastní se i nějaké známé tváře?
„Snažíme se oslovit regionální osobnosti. Jednou z nich je samozřejmě Pavel Maslák, který se aktivně účastnil nultého ročníku. Loňskou Desítku na náměstí startoval fotbalový trenér Pavel Vrba. Konkrétní jména letošního ročníku budeme ale odtajňovat později. Věříme, že se na startu objeví také vrcholní političtí zástupci jak našeho města, tak krajského úřadu."

Havířovská desítka 2015. Zdroj: Deník/Libor Běčák