Zámek Fryštát v Karviné a speciální prohlídky Vánoce na zámku jsou již tradicí. Vánočně vyzdobené interiéry, průvodkyně ve slušivých dobových kostýmech a také herecké etudy, které ukazují, jak trávila onen čas zdejší šlechta na konci 19. století. Vánoce na zámku zde zpestřují celý víkend.

„Zvláště šlechta to tehdy opravdu pojímala především jako církevní svátek. Zároveň ale přicházely i prvky, které jsou s Vánoci spjaty i dnes. Například vánoční stromek. Co se týče dárků, ty byly tehdy spíše praktické, jako například šatstvo či předměty denní spotřeby, a ani šlechta své děti rozhodně nezahrnovala například hračkami. Dárků tohoto typu se vždy dočkali i sloužící," uvádí kastelán Zámku Fryštát Radim Kravčík.

Jak pak prozradila paní průvodkyně, mezi oblíbené a časté dárky pro děti patřil tehdy například i zvonek, kterým se přivolávalo služebnictvo. Návštěvníci se dozvěděli třeba také o historii vánočních pohledů, nebo také balení dárků. Ty se dříve na stůl ke stromku či pod něj dávaly nezabalené. Zvyk pak do Evropy přišel z Ameriky.

Služebnictvo pak během prohlídky mělo plné ruce práce s přípravami štědrovečerní hostiny. Zámecká dáma a pán, hrabě Heinrich s manželkou Henriettou, debatovali se svými vzácnými hosty z Vídně a nakonec se před ně dostal i zmíněný chlapec a rozlícený hajný.

V čase vánočním ale i tento příběh dopadá šťastně. Ukáže se, že stromek řezal zloděj, který mezi tím stihl z lesa uprchnout. Chudý hoch si tak nakonec stromek může odnést domů a šlechta ho pošle i do kuchyně pro výslužku. Pak už se jde k vánoční tabuli.

„Trénovali jsme doma, protože je tp můj syn a hraje se nám tady dobře. Publikum je skvělé a dokonce nám i zatleskají," podotkl pak herec karvinského divadla K.V.A.S. Roman Tomoszek, který roli rozlíceného hajného i se synem skvěle odehráli.