„Vždyť to není normální, že se do centra obce dostanete přímo prakticky jen třikrát za den. A dostat se do Havířova, to je pomalu sci-fi. Vůbec nechápu, jak můžeme být součástí Těrlicka, když se lépe dostanete autobusem do Těšína," postěžoval si jeden z obyvatelů těrlické části Hradiště.

Že je to pro místní opravdu ožehavý problém, potvrzují i jeho sousedé.

„Je sice pěkné, že třeba MHD z Havířova jede až do Hradiště, jenže si nikdo nějak neuvědomuje, že Hradiště není jen hlavní cesta, ale zejména boční cesta směrem na Těšín," připojil jiný muž. „Raději se ani nebudu vyjadřovat k tomu, že autobus sem jezdí dvakrát denně," dodal.

O tomto problému ví i starosta Těrlicka Martin Polášek. Tvrdí, že radnice se snaží situaci řešit ku spokojenosti lidí.

„Samozřejmě se snažíme pracovat na tom, aby přístup do Hradiště byl co nejlepší, vezměte si, že letos poprvé zajíždí MHD právě až do Hradiště," řekl Deníku před pár týdny starosta Martin Polášek.

Autobusové spoje však podle Hradišťských nejsou jediným problémem. Stěžují si také například na stav chodníků.

„Ten, který je kolem cesty na Třanovice, mi přijde jenom tak na okrasu opravený, jako že je všechno v pořádku. Ale jakmile zajedete hlouběji, tak vidíte tu pravou realitu rozbité, případně nedostavěné chodníky," poukázal muž, kterého Deník oslovil při své návštěvě Hradiště.

„No a k hřbitovu pro změnu není chodník vůbec. Chápu, že nemůže být úplně všude, protože by se tam nevlezl, ale zrovna tam je místa dost," kroutí hlavou starší paní.

Není to tak dávno, kdy se obyvatelé Hradiště chtěli od Těrlicka odtrhnout, o čemž se mělo rozhodnout v referendu. To se ale nakonec z technických důvodů nekonalo. A jak se na tuto možnost dívají místní s odstupem čtyř let?

„Myslím, že by hodně lidí bylo pro, možná i většina, ale zatím to asi není na pořadu dne. Však víte, jaké s tím byly minule problémy," narážel na peripetie při minulém referendu jeden z místních.

„Navíc je otázkou, nakolik by se situace zlepšila, kdyby se třeba obyvatelé vrchní části Hradiště zase nechtěli přidat k Českému Těšínu," uvažoval nahlas.

A je vůbec něco, co si obyvatelé Hradiště pochvalují? „Klid, hlavně ten klid. Vždyť jsme tady v podstatě na samotě a není tady žádný velký povyk," řekla spokojeně starší žena. Jako plus vidí i to, že mají kanalizaci.