A tak oslovili svou vychovatelku a terapeutku Jolanu Ruckou s dotazem, zda by také nemohli pomoci, třeba sběrem plastových víček. Terapeutka zjistila všechny potřebné informace, vězni vyrobili plakáty a akce se úspěšně rozjela. V květnu odsouzení odevzdali první pytel s 10 kilogramy víček.

Celý nápad vznikl v hlavě dvou vězňů, kteří jsou umístěni ve specializované sekci pro trvale pracovně nezařaditelné v oddělení s ostrahou, kde jsou umisťováni vězni invalidní a starší 65 let, kteří si trest odpykávají za recidivu či vážnější přečiny.

„Oslovili mě při debatě v rámci speciálně-výchovné aktivity s názvem Sebepoznání. V ateliéru jsme pak vyrobili plakáty a ty jsem roznesla i do jiných oddělení, takže teď je zapojena celá věznice, dokonce i zaměstnanci, což byl opět návrh vězňů, abychom požádali i je," vysvětlila Rucká.

Pro odsouzené není sběr víček stejně snadný jako pro lidi na svobodě a nejvíc jich samozřejmě získají ti, kteří jsou zaměstnáni v kuchyni. „Vězni si mohou dvakrát týdně nakupovat v kantýně za peníze, které jim posílají z domova, popřípadě za důchody, pokud je mají či peníze vydělané ve vězeňském zaměstnání. Tak získávají víčka. Pak je ještě musí protřídit," uvedla mluvčí karvinské věznice Eva Loučková.

Nápady na charitu nejsou ve věznicích neobvyklé

Sami pracovníci vězení oceňují zejména to, že tento návrh vzešel přímo od odsouzených.

„Vězni se snaží dělat něco dobrého a užitečného. Když například tvoří výrobky z keramiky, často se ptají, zda by to nešlo uplatnit na charitu. Dva odsouzení mě také požádali o to, zda je pro tu postiženou holčičku zřízeno i konto, že by jí rádi poslali nějaké peníze. A na to sbírání opravdu poctivě myslí.

Když jdu po věznici, strčí mi třeba jen tak do kapsy pár víček, co se jim podařilo nasbírat, a na specializovaném oddělení pro trvale pracovně nezařaditelné ve zvýšené ostraze mají v kulturní místnosti krabici, do které víčka hází," popsala Rucká.

Snaha pomáhat druhým u odsouzených opravdu není nic až tak neobvyklého. „Vězni už dříve často využívali různých sbírek a dalších příležitostí k tomu, aby mohli pomoci druhým lidem, zejména dětem. Kromě účasti ve veřejných sbírkách vyrábějí odsouzení ve volném čase například hračky a edukační předměty pro děti z dětských domovů a mateřských škol," dodala mluvčí Vězeňské služby ČR Hana Löffelmannová.

Michaela Zormanová