Dva bratři po snědení léků upadli do bezvědomí. Jako první se o případu prostřednictvím tísňové linky dozvěděli zdravotníci záchranné služby.

"Zdravotnická záchranná služba byla v úterý 13. prosince večer volána k dítěti v bezvědomí v Havířově. Událost převzali operátoři zdravotnického operačního střediska krátce po osmnácté hodině a na pomoc byla ihned vyslána posádka rychlé lékařské pomoci z havířovského stanoviště. Záchranáři po příjezdu zjistili, že v bezvědomí je nejen původně nahlášený pětiletý chlapec, ale také další, dvouletý. Na místo proto musel být přivolán další tým záchranné služby, a to z Orlové. Okolnosti u obou dětí svědčily pro intoxikaci léky - jejich prázdný obal byl v bytě nalezen. Množství farmaka na lékařský předpis, které chlapci požili, nebylo možno určit, nacházeli se však v ohrožení života. Posádky záchranné služby musely oběma dětem poskytnout přednemocniční neodkladnou péči a následně je transportovaly na anesteziologicko-resuscitační oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě," informoval mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl. 

Okolnosti události vyšetřují policisté. "Vše je zatím ve fázi prověřování," potvrdila policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Zdravotníci upozorňují na to, jak málo stačí k neštěstí. 

"Událost dokazuje, jak velmi důležité je ukládat léky v domácnosti bezpečně a mimo dosah dětí. V opačném případě stačí pouhá chvilka nepozornosti k tomu, aby se dítě zmocnilo krabičky s tabletami, které je mohou zaujmout svou barvou nebo tvarem. Intoxikace lékem s ohrožením zdraví či dokonce života pak může být velmi snadnou a rychlou záležitostí s vážnými následky," uvedl mluvčí Humpl.