Diskutovaný nový zákon by totiž měl rozšířit pravomoce myslivců ještě více, než je tomu nyní. A kritici novely se obávají, že hrozí i paradoxy, jako např. celoroční zákazy vstupů do lesních prostor a další. „Myslím si, že v našem okrese nic takového nehrozí, a nepamatuji si, že bychom něco takového někdy vůbec řešili. Tady u nás ani nejsou lokality s tak velkým výskytem zvěře, aby bylo nutné například v době, kdy vyvádějí mladé nějaké takové zákazy či omezení uplatňovat," řekl Deníku k tématu například jednatel Okresního mysliveckého sdružení Karviná Jaroslav Sajbot.

Vandalové a zloději

„Myslivce na Karvinsku tak daleko více než zákazy vstupů do honiteb a další trápí spíše zloději a vandalové.

„Ty naopak řešíme zcela běžně. Zapálený krmelec a další podobné projevy, to pro nás opravdu není nic nového," podotkl předseda havířovských myslivců Václav Přeček.

Kdo je na vině? Podle myslivců například výrostci, kteří se do lesů chodí vybít, někdy mohou být na vině i lidé, kteří myslivecké krmelce a další zařízení dokonce kradou, aby měli čím topit. Jindy jde jen o obyčejné vandaly a burany všeho věku, kterým není cizí ani zbytečné ničení přírody okolo nich.

„Ty možnosti zákazů či ukládání pokut nám dává už i současné znění zákona, ale zatím jsme opravdu nikdy nic takového neřešili," přidal se další z myslivců, místopředseda spolku v Rychvaldě Miroslav Volný.

Novela zákona má obecně v celé České republice spoustu kritiků. Myslivcům by totiž rozšířila pravomoce všude, kde jsou takzvané honitby. Nejde tedy jen o vstup do lesa, ale také o louky a pole a další tyto prostory. Mnohem vyšší pokuty než dnes by pak myslivci mohli ukládat například i za volné pobíhání psů v honitbách.

Bez peněz do lesa nelez

Názory kritiků novely mysliveckého zákona nabízí také webové stránky bezpenezdolesanelez.cz, kde je možné podepsat i nesouhlasnou petici.