Nábor nových lidí do programu Dobrovolníci domů, který se v Karviné právě rozbíhá, organizuje havířovské Dobrovolnické centrum organizace ADRA. Dobrovolníci budou po zaškolení navštěvovat seniory v jejich domácnostech, trávit s nimi volný čas podle vzájemné dohody.

„Zpravidla si povídají, prohlížejí si fotky, hrají karty, sledují spolu televizi. Dobrovolníci seniorům také předčítají knihy, časopisy, chodí s nimi na procházky, někdy je také doprovázejí k lékaři. Obvykle se svými klienty tráví jednou týdně hodinu až dvě," popsala koordinátorka dobrovolnického programu Andrea Šenkýřová.

Pondělní školení bylo v podstatě seznamovací. Vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Havířov Hana Čadová přítomným přiblížila, co je bude čekat a podělila se s nimi o zkušenosti z této práce. Příchozí zájemci o dobrovolnickou práci ale nejsou úplnými nováčky. Některé z žen prozradily, že už mají s tou prací zkušenosti.

„Starala jsem se o jednu paní, ale ta už zemřela a já si řekla, že chci v této práci pokračovat," prozradila například Halina Kocinová.

Mezi ženami se zkušenostmi z dobrovolnické práce i bez se objevil i student karvinského gymnázia Ondřej Troják.

Deníku prozradil, co mladého člověk přivádí k dobrovolnické práci se starými lidmi.

„Chtěl jsem tuto problematiku poznat zblízka, zjistit, jak všechno funguje. Určitě mi tato práce přijde potřebná," nezapomněl dodat.

Ač teprve nováček, sebevědomí mu nechybí a je si jitý, že má coby dobrovolník seniorům co nabídnout. „Program bych pro ně měl. Mohl bych si s nimi zahrát hry nebo je vzít ven na procházku a určitě bych vymyslel i další aktivity," dodává student.