„Chceme jim alespoň symbolicky poděkovat a už se těšíme na další spolupráci," řekl starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Služba bezpečnostních dobrovolníků funguje ve více městech a využívá především lidi v důchodovém věku. Naopak v Českém Těšíně jsou to všechno mladí lidé povětšinou vysokoškolští studenti.

Jedním z nich je i student Jakub Kaleta, který společně s kamarády založil spolek GMU příznivci značky ibikes. Někteří jeho členové jsou vyškolení právě na to, že mohou asistovat na přechodech a usměrňovat dopravu, dohlížet na bezpečnost chodců.

„Věděli, že projekt jakýchsi asistentů v dopravě funguje v Praze, a tak jsme to zkusili uplatnit i v Českém Těšíně. To bylo zrovna v době, kdy si modernizace železniční stanice vyžadovala dopravní omezení na jedné ze silničních tepen ve městě. Myslím, že se to osvědčilo a městská policie s námi byla spokojená," říká Jakub Kaleta.

Zkušenosti se členům spolku hodí i po skončení opravy nádraží. Jejich „licence" je platná celý školní rok a někdy je můžete vidět, jak dohlížejí na bezpečnost chodců na přechodech poblíž škol.

Podle ředitele českotěšínských strážníků Petra Chroboczka práce dobrovolníků pomáhá zvyšovat bezpečí ve městě. „Vytrhli nám trn z paty například ráno a odpoledne, kdy nemusíme mít blokované strážníky na přechodech u škol. Také můžeme využit jejich pomoci během konání velkých sportovních nebo kulturních akcí," řekl Chroboczek.