„Včera jsem jezdila deset minut po okolí, než jsem konečně našla místo k parkování,“ popisuje nelehkou situaci jedna z obyvatelek karvinské Ciolkovského ulice.

Právě zde v pondělí začala rozsáhlá oprava. Ulice je celá uzavřená a nemohou v ní parkovat ani obyvatelé okolních domů, protože by bránili stavbě.

A hned první den se projevila také na přilehlém tahu městem kolem nemocnice v Ráji a dále na Český Těšín. Zejména v dopravní špičce jsou zde kolony nekonečné. Situaci monitoruje i policie.

„Zatím není nutné přijmout konkrétní opatření , nicméně ve chvíli, kdy bude nutný zásah do řízení dopravy, policisté dopravního inspektorátu budou okamžitě reagovat. Řidičům po dobu uzavírky ulice Ciolkovského doporučujeme, aby pokud je to možné , využívali jiné trasy jízdy. Apelujeme na ohleduplnost a trpělivost, zároveň na dodržování pravidel jízdy v silničním provozu,“ řekla Deníku mluvčí policie Zlatuše Viačková.

První etapa velké modernizace Ciolkovského ulice skončí ještě letos. „Opravy tam nutně potřebuje komunikace, ale město rozhodlo také o komplexní úpravě jejího okolí. Zahrnuje to kromě rekonstrukce povrchu vozovky také odvody vod nebo zbrusu nové chodníky. Náročná stavba je rozdělena na dvě časové etapy: první zahrne opravu od kruhového objezdu v Polské po křižovatku s ulicí U Lesa a bude hotova letos. Po zimě v roce 2018 pak začne modernizace dalšího úseku,“ uvedla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Kolona na Hlavní třídě v centru Havířova, v křižovatce u KD Petra Bezruče.
Po pondělním kolapsu stáli v úterý ráno řidiči v koloně zase

Podobně si to užívají řidiči také v Havířově.

Silničáři tam opravují Ostravskou ulici, svedli provoz do jednoho pruhu a stejně omezili provoz na velkém kruhovém objezdu. Motoristé už v pondělí popisovali čekání v koloně v rozmezí 20 až 50 minut. Stejné to bylo na Hlavní třídě v úterý ráno. Houkající sanitka se mezi vozidly prodírala déle než dvě minuty. 

Už v pondělí čtenáři Deníku upozorňovali, že plynulejšímu průjezdu by pomohla asistence policie, která by v době dopravní špičky upřednostnila průjezd z centra. Další navrhovali, aby byly vypnuty semafory u nájezdu od Ostravy. Řidiči tam musí čekat na červené v době, kdy od Ostravy žádná vozidla nepřijíždějí. Čekající auta navíc blokují kruhový objezd. 

Jak Deník zjistil, žádné opatření, které by zmírnilo dopady rekonstrukce, se však nechystají. Z pohledu úředníků, policistů i stavbařů je totiž vše v pořádku. 

Domov seniorů GradPark v Havířově.
Soukromý domov seniorů je zamořen svrabem