Článek se jmenuje Horníci způsobili v dole otřes, jeden je mrtvý, druhý těžce zraněný. Redakce obdržela několik mejlů od čtenářů, kteří nesouhlasili s tvrzením, že otřes mohli způsobit horníci. Některé titulek vyprovokoval i k vulgárním reakcím. Ti slušnější se dotazovali, jak může autor článku tvrdit, kdo způsobil otřes, když ještě není ukončeno vyšetřování. Jisté je, že nikdo jiný než horníci, otřes způsobit nemohl. 

Na téma se diskutuje také na facebooku Karvinského a havířovského deníku. „…a jak ví, že to způsobili, když je to v šetření???," ptá se Kateřina Jendřejčíková. Tomu, že by otřes způsobili horníci, nevěří například Patrik Sabo: „Tak vím, pracoval jsem tam 2 roky…no pokud šlo o otřes, tak to jen těžko způsobí horník. To je jev, kterému bohužel nezabráníš."

Přírodní jev vyvolaný člověkem

Jak Deník přímo v článku uvádí, důlní otřesy způsobuje těžba uhlí. Přestože oficiálně se otřesy nazývají přírodní jev, příčinou těchto jevů je výhradně lidská činnost.

Potvrzuje to i mluvčí Státní báňské správy ČR Bohuslav Machek. „Podle definice uvedené ve vyhlášce se jedná o přírodní jev, který je způsoben hornickou činností," uvedl.

Pracující horníky i drahé zařízení chrání mohutné výztuže. Po jejich posunutí se za nimi vše bortí.
Pracující horníky i drahé důlní zařízení chrání mohutné hydraulické výztuže. Po jejich postupném posunování se za nimi ve vytěženém prostoru vše bortí. Foto: Deník/Libor Běčák 

Otřesy vznikají prudkým uvolněním pnutí, které se nahromadí nad důlním dílem. Dochází k tomu vlivem vytěžení uhlí a horniny, kdy se za kombajnem hornina v nadloží nechává samovolně propadat. Mohutné a opakované propady v jednotlivých důlních patrech způsobují také poklesy na povrchu, které dosahují i několika desítek metrů. Jde o důsledky takzvané devastační těžby. 

Propady jsou přitom o to větší, čím mocnější jsou vytěžené důlní prostory. Moderní kombajny v karvinských dolech přitom těží uhelné ložisko o šířce a délce několika stovek metrů a výšce několika metrů. Při postupu kombajnu a posunu výztuží, které zařízení i pracující horníky chrání před zavalením horninou, se vše nad vyrubaným prostorem propadá.

Otřesy nepůsobí příroda, ale horníci

Protože důlní otřesy nemůže v černouhelných dolech způsobit nic jiného než těžba uhlí, je jejich příčinou vždy výhradně hornická činnost. Bez ní by v hornině napětí nevzniklo a nemohlo by se při dalším dobývání uvolnit. Napětí je cíleně uvolňováno řízenými odstřely v lokalitách, kde se napětí předpokládá, a to v době, kdy ohrožené lokalitě nejsou žádní havíři.

I přes všechna preventivní bezpečnostní opatření má hlubinné dobývání uhlí svá rizika a horníci při každém fárání podstupují riziko, že je v dole potká neštěstí. Při náhlém otřesu je může zavalit padající hornina nebo zasáhnout vyvolaná tlaková vlna. Velké nebezpečí skýtají v hornině vytvořené kapsy s důlním plynem.

Podívejte se na práci v podzemí Karvinských šachet:

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube