Sznapkovo členství v Krajském výkonném výboru ČSSD (KVV) potvrdil sám krajský šéf strany a hejtman Miroslav Novák s tím, že nominaci na tento post získal jednak v českotěšínské základní organizaci a také od delegátů okresní konference ČSSD v Karviné. Ta proběhla už loni na podzim. „Delegáti okresní konference tehdy volili čtyři kandidáty," zavzpomínal šéf okresní organizace ČSSD v Karviné Jiří Martinek.

Vedle tří dalších uspěl i Jindřich Sznapka. Bez ohledu na svůj politický škraloup. Že by na něj už Sznapkovi spolustraníci zapomněli?

„Nevybavuju si, že by kolem kandidatury pana Sznapky byla nějaká diskuse. Byl navržen a zvolen v tajné volbě," říká Jiří Martinek.

Šedá eminence

Jindřich Sznapka se v roce 2006 po svém korupčním skandálu z komunální politiky stáhl. V posledních dvou volebních obdobích nebyl členem českotěšínského zastupitelstva, je ale veřejným tajemstvím, že má vliv na dění v tamní organizaci sociální demokracie.

Po odchodu z politiky (stejně jako před tím) Jindřich Sznapka podniká a kromě toho má příjmy z pronájmu nemovitostí, které stihl zprivatizovat před deseti lety na sklonku svého starostování v Českém Těšíně.

Jak včera řekl Deníku, nemá v úmyslu se v Těšíně do politiky aktivně vracet.

Fakt, že se ocitl v krajském výkonném orgánu nejsilnější vládní strany, považuje za náhodu.

„Jaký je to návrat do politiky? Celé to vzniklo náhodou. Z kraje přišla nabídka obsadit čtvrtého člověka, a tak jsem kandidaturu přijal. Šlo mi o to, abych mohl bojovat za Těšín. Přece to místo nepřenechám někomu jinému," říká Jindřich Sznapka.

Dodává, že z členství v KVV ČSSD nemá on osobně žádný profit.

„Je to neplacená funkce, benzin do Ostravy si platím ze svého. Fakt to pro mě není žádný lukrativní post," řekl Deníku Jindřich Sznapka.