Orlovská ulice slouží jako obchvat města pro vozidla nad 3,5 tuny, která středem Havířova projíždět nesmí. Především její část od světelné křižovatky s ulicemi Požárnická a U Skleníků po křižovatku s Lazeckou ulicí je v dezolátním stavu.

„Předpokládaný termín zahájení rekonstrukce této silnice je 1. červen," řekla mluvčí Krajského úřadu MSK Petra Špornová s tím, že ale zcela jistý tento termín není. Začátek oprav se může z technických důvodů opozdit.

Silnice bude opravena v rámci projektu rekonstrukce silnic v Moravskoslezském kraji, který má rozpočet 215 milionů korun. EU na něj přispěje 175 miliony. Podmínkou proplacení dotace je ukončení práce na všech úsecích, tedy i tom havířovském, do konce letošního roku.

„Je to další velká evropská investice, která zlepší dopravní infrastrukturu v kraji. V posledních sedmi letech jsme na výstavbu a rekonstrukci krajských silnic přispěli evropskou dotací 2,5 miliardy korun, další 1,5 miliardy korun včetně aktuálně schválené dotace je připraveno na probíhající silniční stavby," uvedla Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko, kde hodnotí a proplácí žádosti o evropské peníze.

Opravy silnic, městských či krajských, se v okrese rozběhly naplno počátkem dubna. Například v Karviné silničáři vyměňují asfaltový povrch na zhruba čtyřkilometrovém vnitřním okruhu městem, což si vyžádá dopravní omezení až do konce června.

Další oprava začne už koncem příštího týdne na spojnici Orlové s Rychvaldem. Doprava bude omezena na ulicích Těšínská a Orlovská.