Speciální poštovní razítko a nálepka
K probíhající propagaci 19. SHMO byl například upraven štoček výplatního stroje na korespondenci odesílanou z havířovského magistrátu, na kterém je termín konání a název akce. V tomto týdnu používá hlavní pošta Havířov 1 příležitostné poštovní razítko a 19. června do vypotřebení zásob bude hlavní havířovská pošta používat na doporučené dopisy R-nálepku vydanou v počtu 480 kusů.

Havířov se pořadatelství letošního 19. ročníku ujal u příležitosti oslav 60. výročí od založení města v roce 1955. Vedení města akci pojalo jako Havířovské vzpomínání na dobu přímo spjatou s těžbou černého uhlí, kvůli které bylo město původně založeno.

Termín byl záměrně zvolen v době, kdy se ve městě koná tradiční slavnost Havířov v květech. „Havířov v květech bude součástí Vzpomínání. Sobotní květinové korzo bude ryze hornické. V čele půjde svatá Barbora, patronka horníků. Za ní budou následovat alegorické vozy, krojovaní horníci, mažoretky a hornické kapely," řekl ekonomický náměstek havířovského primátora Eduard Heczko, který se sám jako bývalý havíř bude účastnit v hornickém kroji.

Čtěte také: V centru města vyroste těžní věž

Změnou proti předchozím ročníkům bude trasa květinového korza, které nepůjde ke Společenskému domu, ale u OD Elan odbočí vlevo k Městské sportovní hale. Alegorické vozy pak ale přejedou na centrální parkoviště, kde si je lidé budou moci prohlédnout.

Hlavním místem víkendového programu bude náměstí Republiky, v sobotu se bude část odvíjet v areálu Městské sportovní haly. V pátek zahájí program na náměstí Stanley's Dixie Street Band, zazpívá také Vlasta Redl a večer završí David Koller s kapelou.

V sobotu po poledni, po skončení květinového korza, se budou v areálu Městské sportovní haly střídat oficiální akce hornického setkání s hudební produkcí. V programu je slavnostní zahájení, předání putovního praporu, pamětních stuh i světla svaté Barbory. Zahrají hornické kapely a představí se folklorní soubory. Lidé se mohou těšit také na vystoupení kapely Buty a program ukončí Petr Bende & band a cimbálová muzika Grajcar.

Na náměstí Republiky budou v sobotu vystupovat například Marek Ztracený, Hana Zagorová, Rock and roll band Marcela Woodmana a ve finále skupina Čechomor.

Návštěvníci mohou hodnotit květinová díla soutěžících floristů. Ti budou tvořit postavy podzemních pohádkových bytostí.

„Hornickou atmosféru na náměstí umocní 5 metrů vysoká těžní věž, důlní štola s uhlím a důlním vozíkem," uvedla ředitelka Městského kulturního střediska Yvona Dlábková.

V neděli na náměstí zahrají Náladička, Mistříňanka a Kollárovci. Mladšímu publiku se představí Tereza Kerndlová s kapelou.

Zdroj: Deník/Libor Běčák

Lidé budou hodnotit díla floristů

Pod maketou těžní věže a důlní chodby budou v sobotu na náměstí Republiky vznikat květinová díla podzemních bytostí. Díla profesionálních floristů budou hodnotit návštěvníci slavnosti Havířov v květech. Floristé ohlásili, že budou tvořit například permoníka, krtka, netopýra, mašinka nebo postavy z hornické pohádky Dařbuján a Pandrhola. Na soutěž i na nazdobení alegorických vozů město zajistilo na 16 tisíc karafiátů kolumbijských pěstitelů, několik druhů a kultivarů z rozmanitého rodu chryzantém, gerbery různých velikostí a barev. 

Dopravní omezení

Slavnosti si vyžádají dopravní omezení v centrální části města. Týkají se především parkování. Už v pátek od 17 hodin bude uzavřeno centrum města. Ve směru k OD Elan bude neprůjezdná Hlavní třída od křižovatky s ČSA a Wericha, Dlouhá od Mladé Gardy, Dělnická od tržnice a Národní od Lipové. V sobotu budou uzavírky rozšířeny. Po dobu květinového korza bude uzavřena část Hlavní třídy od Podloubí a část Dělnické ulice k nemocnici. Doprava, včetně linek MHD, bude vedena po objízdných trasách, zejména po ulicích Na Nábřeží a U Stromovky. Jako parkoviště budou sloužit Národní třída nebo ulice Astronautů.

Program Havířovského vzpomínání a Havířova v květech

Mapa trasy průvodu

Mapa tras autobusové dopravy

Mapa uzavřených úseků a parkovišť

Podívejte se na část květinového korza roku 2014

Zdroj: Youtube