Havířov v květech.

Korzo vystartovalo v 11 hodin od magistrátu. Průvod alegorických vozů, školních a zájmových organizací prošel středem přes náměstí ke Společenskému domu až do cíle na centrálním parkovišti. 

Havířov v květech byl tentokrát laděn do selského dvora. Na to téma byly vyzdobeny alegorické vozy v korzu. Nechyběly klasické historické žebřiňáky, sekačky trávy i traktory z řad veteránů i nejmodernější produkce. 

"V korzu jsme omezili účast moderních automobilů a dali přednost zemědělským strojům a povozům, které dokreslovaly atmosféru zvoleného tématu selského dvora," řekla vedoucí kanceláře primátora Milada Klimešová. 

Na téma selského dvora zpracovávali svá květinová díla profesionální floristé. Jejich květinové zvířectvo doplnilo kulisy selského dvora se statkem a stodolou vystavěné na travnaté ploše náměstí.

Na květinovou slavnost se přijeli podívat také přespolní. „Přijeli jsme z Brna. Průvod se nám moc líbil. Dětem hlavně živá zvířata a také sochy, které na náměstí tvořili floristé," řekli návštěvníci. 

Lidé si v anketě vybrali jako nejpovedenější květinové dílo růžové Prase. Na druhém místě bylo dílo Kohout a slepice a třetí byl vyhodnocen Kůň. Snímky rozpracovaných i hotových květinových výtvorů najdete ve fotogalerii. 

Havířov v květech.

Návštěvníci hlasovali i v soutěži o nejkrásnější alegorický vůz. Ten vzešel ze zahradnické firmy Kotula. Se svým pojízdným posedem uspěli také havířovští myslivci. 

Hlasovací lístky byly slosovatelné a výherci získávali kartony piva nebo kytice od profesionálních floristů. Prémiovou cenu nechal vylosovat primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk. "Zcela mimo program jsme se s manželkou rozhodli nechat vylosovat jednoho návštěvníka, kterého potěšíme příjemným dárkem," řekl a o chvíli později už mohl vylosované výherkyni předat poukaz na víkendový pobyt. 

Podívejte se na část květinového korza

Zdroj: Youtube

Hudební program pro plné náměstí

Havířov v květech.

Městské kulturní středisko připravilo opět atraktivní hudební program pro všechny generace, který se odvíjel od rána do pozdní noci na náměstí Republiky.

Už dopoledne se na podiu představili žáci havířovské Základní umělecké školy Bohuslava Martinů a oblíbené duo Eva a Vašek. 

Havířov v květech. Ewa Farna.

Po květinovém korzu vystoupily havířovské folklorní soubory Vonička a Błędowianie. Následovaly slovenské Čarovné Ostrohy se členy skupiny Elán doplněné akrobacií tanečnice zavěšené na popruzích.

Hlavními hřeby programu pak byli zpěváci vokálního seskupení 4TET v čele s Jiřím Kornem, třinecká rodačka Ewa Farna, za kterou přijeli i fanoušci z nedalekého Polska, a legendární česká skupina Olympic, která musela dvakrát přidávat. 

Havířov v květech. Olympic. „Publikum bylo zpočátku nerozhodné, ale potom už byli lidi skvělí a bylo to super. Koncert byl výborný, akorát byla zima, já jsem trochu nastydlý a asi to zítra odskáču," řekl po hodinovém vystoupení Petr Janda.

Snímky z vystoupení najdete ve fotogalerii.



Ukázka hudebního programu:

Zdroj: Youtube

Slavnost ukončil čtvrthodinový ohňostroj. 

Podívejte se na jeho část

Zdroj: Youtube