„Zvyšování bezpečnosti ve městě je naší základní prioritou. Chceme navýšit počet strážníků, protože víme, že ve městě máme problémové lokality, které vyžadují důslednější dohled, ale činnost strážníků je důležitá také v dopravě. Finanční možnosti vzniklé úspornými opatřeními nám umožní, aby ve sboru městské policie přibylo pět až deset nových strážníků. Ti budou určeni přímo do hlídkové služby v ulicích," vysvětlil primátor Havířova Daniel Pawlas.

Vedení města by rádo hospodařilo s přebytkem, připravených investičních projektů se však nezříká a úspory hledá ve vlastním hospodaření. „Současně však nemáme zájem tyto ušetřené peníze někde shromažďovat, magistrát není bankou. Finanční prostředky chceme efektivně investovat," řekl primátor.

S ohledem na snižující se počet obyvatel počítá nové vedení havířovského magistrátu spíše se snížením příjmu z daní v příštích letech. Proto by tento trend rádo zastavilo a současně chce být se svými projekty připraveno na nové dotační výzvy.

„Při sestavování rozpočtu jsme hledali možné rezervy u všech městských společností a příspěvkových organizací. Budeme se snažit šetřit například sdílenými aukcemi na nákup kancelářských potřeb a dalšího materiálu, podobně, jako se to už dělá u energií. Přestože městské společnosti a příspěvkové organice jsou samostatnými účetními jednotkami, v nákupech mohou spolupracovat a ve společných tendrech dosáhnout vyšších úspor. Samozřejmostí je efektivnější hospodaření od omezení nadbytečného tisku dokumentů po využívání nových úsporných technologií například ve veřejném osvětlení," řekl primátor s tím, že podpora veřejně prospěšných aktivit a mládežnického sportu zůstane zachována.

„Naopak, tuto podporu chceme ještě zvýšit," dodal havířovský primátor.