Páteční úvod obstarali Dan Bárta se skupinou Illustratosphere, Tata Bojs, Kryštof a Stratovarius.

"Sám jsem byl překvapen počtem diváků na to, že jsme hráli v pět odpoledne. Trochu jsem se báli akustiky připravené pro velké kapely, ale bylo to výborné a lidé skvěle reagovali," řekl po svém vystoupení Dan Bárta. 

Zpěvák kapely Kryštof Richard Krajčo zavzpomínal na své začátky v Havířově: "Havířov je vlastně spolu s Ostravou jedním ze dvou domovů. Ještě pořád tady máme zkušebnu a čas od času se tady vracím."

Hlavní část třídenních Městských slavností se bude odvíjet v areálu ragbyového hřiště u Městské sportovní haly. Návštěvníky čekají Pavel Šporcl, Petr Kolář, Elán nebo Helloween.

Program začíná už po poledni. „Z druhého dne Slavností, který je svou skladbou určen širokým zájmovým i věkovým skupinám, vyzdvihněme například výstupy Michala Nesvadby pro děti, Jaroslava Uhlíře, mužského vokálního uskupení Gentlemens Singers či nový projekt houslisty Pavla Šporcla - Sporcelain. Každoroční taneční vsuvka bude letos vskutku netradiční. Originální a mistrovsky podaný irský step předvedou členové a sólisté skupiny Irish Dance Experience, profesionálové z Dublinu se sólistkou Catherine Callagher a Barry John Callagher, skvělým tanečníkem pověstného tanečního celku Lord of The Dance z Las Vegas," uvedla Monika Hrabalová z Městského kulturního střediska, které slavnosti připravuje.

V průběhu odpoledne, které bude moderovat Marek Vašut, dojde na oblíbenou soutěž týmů tvořených návštěvníky v přetahování lanem. 

Program slavností bude gradovat ve večerních hodinách, kdy vystoupí legendární slovenská skupina Elán a závěr bude patřit německé kapele Helloween.

Metalový nářez však kolem sobotní půlnoci ukončí jen druhou třetinu slavností. Ty totiž pokračují i v neděli, kdy je program laděn pro děti a mládež. Po 13. hodině se na podiu představí Junior Jam Session Band, Daniel Mrózek, Veronika Vrůblová, hip-hopový Prago Union nebo slovenští Desmod.

Od 14 do 19 hodin se bude v areálu konat zábavný rodinný program Dětská farma.

Havířovské slavnosti jsou pořádány městem po ukončení Dne horníků. Za lidové vstupné, které v sobotu činí 100 a v neděli jen 50 korun, nabízejí bohatý a atraktivní program pro všechny věkové kategorie. Děti do 10 let mají vstup zdarma, důchodci a držitelé průkazu ZTP platí polovinu.