Výročí SDH Havířov Město.  „V letošním roce slavíme šedesát let činnosti, což koresponduje s historií nově založeného města Havířova. Historie našeho sboru ale sahá mnohem dál, a to až do předminulého století. Ta se váže ke sborům dobrovolných hasičů v obcích, ze kterých Havířov vznikl. Těch bylo několik, samozřejmě na Šumbarku, v Dolní i Prostřední Suché, v Bludovicích i Datyních. Pokud jde o novodobou historii našeho sboru, ta se píše od 1. července 1956. Zbrojnice byla tehdy ve stodole statku u zámku. Odtud se přestěhoval do nových prostor zbrojnice na Karvinské ulici. Na začátku 90. let však bylo tehdejším vedením města rozhodnuto, že budova bude sídlem městské policie, a náš sbor se musel přestěhovat na nynější adresu v Požárnické ulici," popsal stručně starosta sboru Ladislav Kotula.

První zbrojnice SDH Havířov Město v dnes již neexistující stodole u zámku na snímku z roku 1956.

Jak dobráci neustále připomínají, nejsou jen ti, kteří jsou připraveni kdykoli vyjet k požáru, velké vodě nebo jinému zásahu. „Je třeba rozlišovat mezi sborem dobrovolných hasičů a jednotkou SDH. Jednotka spadá pod primátora města, které ji financuje. Je určena zejména k akutním zásahům a specializuje se na zásahy s únikem nebezpečných látek. Sbor je spolek, který je financován pouze členskými příspěvky a svou činností. Mezi ty naše patří výchova mladých hasičů, pořádání hasičských soutěží pro mladé a dospělé hasiče. V oblasti kulturního vyžití pořádáme pro členy popřípadě pro širokou veřejnost plesy a venkovní zábavy. Sbor je financován pouze z příspěvků členů, darů a dotací na mládež," vysvětlil velitel jednotky Emanuel Došlík.

Zásahový automobil s přívěsem SDH Havířov Město.

„V lednu pořádáme ples, na konci února organizujeme velkou halovou soutěž mladých hasičů, na jaře pořádáme soutěž v požárním sportu pro děti, v květnu smažíme vaječinu, na konci letních prázdnin se loučíme s létem. Další soutěž v požárním sportu pro děti i dospělé pořádáme na podzim a v prosinci to vše shrneme na valné hromadě. Pokud jde právě o tu naši halovou soutěž, tak na té se podílí nejen všichni naši členové, ale i další lidé. Soutěže se účastní až 700 dětí, včetně polských a slovenských týmů. Letos se soutěž koná v sobotu 27. února v Městské sportovní hale," řekl za organizátory Daniel Figura.

Rozhlasová reportáž

Zdroj: Youtube