S podporou města tak bude majitel schopen repasovat výkladní skříně i vstupní dveře do obchůdku a také vchodové dveře vedoucí do obytné části domu. V dubnu mají zastupitelé dotaci schvalovat.

„Mám radost, že vlastníci přihlásili objekt, který si to opravdu zaslouží," referentka památkové péče Beata Křenková.

Čtěte také: Potvrzeno: Karviná koupí chátrající domy na Masarykově náměstí

Oprava čeká výstavní činžovní dům v Hlavní ulici poutající pozornost výrazným arkýřem přes celé průčelí, věžici s cibulovitou báni a korunní římsou s dekorativním kazetováním s maskarony lvů. Dům byl postaven v roce 1904 podle projektu Adalberta Krasneho pro kameníka a malíře Raimunda Schustera, který zde měl v nádvoří i svou dílnu. Dům v eklektickém stylu je dochován v téměř autentickém stavu.

Podle místostarosty Gabriely Hřebačkové se tak daří po malých krůčcích vracet lesk Hlavní třídě, který po velké privatizaci nebytových prostor do soukromých rukou čelí kritice za zanedbanost a převažující jednotvárnou nabídku.

„Jak nás ujistili památkáři, dobré příklady táhnou. S tím, jak někteří soukromí vlastníci z těch, jež mají ke svému vlastnictví pozitivní vztah, nádherně rekonstruují své objekty a podporou se podaří vrátit středu města punc výjimečné krásy," věří Hřebačková.