O tom, že věž by jednou mohla sloužit nejen jako rozhledna, ale i jako místo pro netradiční sportovní činnosti, se hovořilo už v době, kdy šachta končila s těžbou. Nechyběly ani návrhy na vybudování vyhlídkové restaurace, obřího tobogánu nebo startoviště letců s padáky.

Už v roce 2011 radnice vyhlásila záměr na využití věže.

Obec ale musela řešit statiku věže, údržbu pláště a zařízení. „Chceme, aby návrh řešil také možnost využití pláště budovy pro umístění zařízení na využití obnovitelných zdrojů energií, jako jsou například fotovoltaické panely,“ řekl tehdy starosta Horní Suché Jan Lipner.

Mezi prvními začali věž právě v roce 2011 využívat hasiči při extrémní soutěži, v níž nechybí běh po schodech.

Hornosušská věž – memoriál Rudolfa Moldrzyka.
Nejtvrdší hasiči zdolávali vrchol věže. Byla mezi nimi i jedna žena
V areálu průmyslové zóny František v Horní Suché se v sobotu konal za tropického vedra 2. ročník netradiční soutěže Hornosušská věž jako Memoriál Rudolfa Moldrzyka.
OBRAZEM: Hasiči dobývali důlní věž František



Letos poprvé byla věž zpřístupněna široké veřejnosti jako rozhledna v celorepublikové akci Měsíc věží a rozhleden. U veřejnosti se setkala s velkým zájmem.

Těžní věž bývalého Dolu František v Horní Suché.
Rozhlédněte se po krajině z vysoké těžní věže

Radnice letos nechala upravit výstup ze strojovny v horní části věže na střechu. Od horní stanice výtahu se tak nemusí lézt po žebříku, ale chodí se po pohodlných schodech.

Mimo to bude věž sloužit také vědeckému výzkumu. Na vrcholu i u její paty budou umístěny citlivé měřící přístroje pro monitorování znečištění ovzduší v rámci česko-polského projektu AIR border.

Měření prašnosti v Horní Suché. Jiří Bílek.
Češi nebo Poláci? Vědci i se vzducholodí mapují trasy prachu