Město má sice vyhlášku, podle které by už automaty měly být zrušené dávno, ale ministerstvo financí před lety začalo, navzdory obecní vyhlášce, povolovat tzv. videoterminály.

V pondělí zastupitelstvo schválilo novou vyhlášku, kterou bude respektovat i ministerstvo. Proti přístrojům si budou moci lidé zahrát nejdéle do 31. 12. 2019, kdy vyprší povolení pro jednotlivé herní videoterminály. Herny a kasina pak budou moci provozovat výhradně hry, které řídí krupiér, nebo kde hráči hrají proti sobě. Ve městě je nyní v provozu 21 heren s automaty a šest kasin, kde se hrají živé hry i automaty.

Schválení vyhlášky předcházela dlouhá diskuse. Některým zastupitelům se vyhláška zdála nejednoznačná a báli se, aby neznamenala pravý opak zamýšleného omezení hazardu.

„Znění nové vyhlášky nepovažuji za šťastné. Vyhláška podle mého názoru nic nezakáže a naopak vše povolí. V podstatě umožníme na několik dalších let fungování všech heren, které mají povolení ministerstva financí," řekl opoziční zastupitel za KSČM Petr Hrabčák.

„Já si kladu otázku, zda nová vyhláška nemá spojitost s panem náměstkem Bělicou, který je spojen s jednou firmou provozující výherní hrací přístroje. Obávám se, že pro pana Bělicu to může mít nějakou výhodu," řekla Darja Tomaniecová ze stejného stranického klubu.

Ekonomický náměstek primátorky Josef Bělica (ANO) na to reagoval s tím, že si není vědom žádné své spojitosti s provozem automatů. Podle něj nová vyhláška reaguje na nový zákon a vyhláška má za cíl zakázat hru na hracích automatech na celém území města Havířova.

Zastupitelům pak situaci vysvětlili úředníci magistrátu. „Ve vyhlášce z roku 2013 bylo upraveno provozování automatů ve dvou kasinech. Podle této vyhlášky neměl být provozovaný ani jeden automat a videoterminál, což ale ministerstvo ignorovalo a videoterminály povolovalo. Město s tím nemohlo nic dělat. Nová vyhláška definuje omezení zcela jasně i se stanoviskem ministerstva," vysvětlil tajemník magistrátu Milan Menšík.

Před zastupiteli vystoupili také provozovatelé kasin. "Lidé, kteří si budou chtít zahrát, pojedou do okolních měst a Havířov nebude mít žádné peníze z poplatků. Navrhuji, aby byly stanoveny rovné podmínky pro všechny," řekla Karina Gabrhelová a podobně hovořil další provozovatel havířovského kasina Orestis Vlachopulos.