Během celého července bude Bohumínská městská nemocnice a s ní celé město bez lůžkové interny. Oddělení totiž bojuje s nedostatkem lékařů, a proto se vedení nemocnice uchýlilo k tomuto řešení. Pacienty k hospitalizaci přestane oddělení přijímat už od příštího pondělí 26. června.

Podle ředitele nemocnice Kamila Mašíka se musí pacienti interny během prvního prázdninového měsíce v případě potřeby obrátit na jiné zdravotnické zařízení, nejlépe v Ostravě.

Za měsíčním uzavřením interny stojí personální změny na oddělení. „Někteří lékaři odcházejí. Podařilo se nám nasmlouvat nové síly, kvůli výpovědním lhůtám ale nemohou nastoupit tak rychle, jak bychom potřebovali. Proto jsme nuceni internu na měsíc uzavřít," podotkl Mašík.

V červenci tak nebude v provozu žádná interní stanice. Druhou totiž nemocnice pronajala domovu seniorů. Od srpna by ale podle Mašíka měla všechna oddělení bohumínské nemocnice fungovat bez omezení.

Aktuálně je nejen v Bohumíně, ale v celém regionu situace v oblasti interní medicíny kritická.

„Sehnat lékaře atestovaného v oboru vnitřní lékařství se dnes rovná zázraku, celý Moravskoslezský kraj řeší obrovský nedostatek internistů," upozornil ředitel bohumínské nemocnice Kamil Mašík.

Jeho slova potvrzuje i dlouhodobý nedostatek internistů v krajské nemocnici v Karviné-Ráji. Tam chybí už téměř dva roky primář a v březnu odešly dvě atestované lékařky. A od té doby se stav nezměnil, vypomáhají například lékaři z orlovské nemocnice.

Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera se snad „blýská na lepší časy". „Vedeme jednání se dvěma primáři. Jasno by mělo být do konce letních prázdnin," řekl Deníku Gebauer.