„Dnes představujeme zbraně od pravěku po raný středověk, tedy do období 9.-11. století. Jde o zbraně, které se vyráběly z kamene, pazourku, bronzu, ze železa i z oceli a lidé zde uvidí luky, šípy, oštěpy, meče, sekery, mlaty a další," říká člen Spolku historie a šermu Tizon Lukáš Horký.

Zbraně od pravěku po raný středověk byly předmětem sobotních přednášek a výstavky v Archeoparku Chotěbuz. Zdroj: Deník/Richard KutějVýstava zbraní zde probíhala po celý den, ve dvou termínech pak došlo i na odbornou přednášku. Čím vlastně mohou tyto dávné zbraně fascinovat a oslovovat dnešní lid, kdy technika boje a další věci, jsou úplně někde jinde? „Fascinující je sledovat už jen to, jaký člověk musel projít vývoj, aby takovou zbraň mohl vyrobit, a to včetně materiálů, ze kterých se zbraně postupně dělaly. Druhá věc je jejich ovládání a to, jak byly tyto zbraně v rukou člověka, který s nimi uměl zacházet, efektivní a jak působily," zamýšlí se člen historické skupiny.

Cesta k tomu, aby dnešní repliky mohly lidi bavit a předávat jim historické informace, přitom není jen tak. „Repliky vyrábějí lidé, kteří se na toto specializují a rozhodně to není jednoduché. Zbraně vyrábějí na základě dochovaných exponátů, svých vlastních historických znalostí, za vším jsou také konzultace s odborníky z oborů, jako je archeologie, historie a další," vysvětluje Lukáš Horký.

„To vše musí ctít výrobci replik a také my, z historických skupin, aby pak veškeré naše snažení mělo potřebnou úroveň i odpovídající historickou hodnotu," dodává člen havířovského historického spolku.

Lidé z havířovského Tizonu spolupracují s Archeoparkem Chotěbuz-Podobora již řadu sezon. Pořádají zde nejen přednášky, ale také živá vystoupení k nejrůznějším historickým obdobím. Zájemce seznamují s dávnými oděvy, potravinami, stylem života a právě i se zbraněmi, z nichž některé si mohou návštěvníci Archeoparku i sami vyzkoušet.